Kleurenregel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kleurenregel is een fenomeen dat stamt uit de heraldiek. Deze schrijft voor dat twee naastliggende kleuren voldoende contrast vertonen. De kleurenregel wordt gebruikt voor familiewapens, maar ook voor verkeerstekens en kentekenplaten. Correct gebruik van de kleurenregel leidt tot simpele, duidelijke borden. Het garandeert contrast, en daarmee (als alle andere factoren kloppen), leesbaarheid. Deze pagina geeft, ten opzichte van de oorspronkelijke heraldische kleurenregel, een sterk versimpelde weergave.

De regel

Kleuren worden ingedeeld in metalen en kleuren. Metalen zijn lichte kleuren, zoals wit, lichtgrijs en geel.

Twee metalen mogen elkaar niet raken, twee kleuren mogen elkaar niet raken. Dit betekent dat tussen twee metalen een gekleurde rand moet komen, en dat tussen twee kleuren een metalen rand moet komen.

Toepassing

In de simpelste vorm schrijft de kleurenregel voor dat letters op een gekleurde achtergrond (let wel: geel en wit zijn in dit jargon geen kleuren) wit (eventueel geel) zijn, en op een metalen achtergrond zwart (eventueel een andere kleur). Nederlandse taxikentekens (zwart op blauw) zijn een goed voorbeeld van een overtreding van de kleurenregel: ze zouden veel beter leesbaar zijn als de letters wit waren geweest.

In het ontwerp van verkeersborden krijgt een A-wegnummerschild een witte rand op een blauwe achtergrond, maar geen rand op een gele achtergrond.

Nederland kent veel overtredingen van de kleurenregel in het wegverkeer. Vooral voor kleurenblinden kan het gebrek aan contrast een probleem vormen.

Overtredingen

Enkele voorbeelden van vroegere verkeersborden:

De fout is vooral dezelfde: rood raakt blauw. Een witte rand daartussen zou het bord voor sommige kleurenblinden erg verduidelijken. Over de duidelijkheid voor niet-kleurenblinden lopen de meningen uiteen. Inmiddels zijn in het RVV vernieuwde ontwerpen opgenomen met zwarte of witte biesjes die de kleuren scheiden en/of de buitenrand van het bord beter zichtbaar maken.

Overige overtredingen:

  • Taxikentekenplaten (zwarte letters op blauwe achtergrond)
  • N-wegnummerschilden op redesign-borden (zwarte rand op blauwe achtergrond)
  • ringspoelen (zwarte rand, ongeacht achtergrond)

Externe links