Kruipstrook

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Klimstrook)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Rijstrook van een beperkte lengte bestemd voor langzaam rijdende voertuigen, doorgaans in een steigende helling, in de rijrichting gezien gelegen aan de rechterzijde van een doorgaande rijstrook.


Toelichting

Kruipstroken worden meestal ter plaatse van een steile helling bergop toegepast. Verkeer dat vanwege de helling langzamer rijdt, kan van de kruipstrook gebruik maken zonder dat de verkeersveiligheid op de doorgaande rijstroken in het geding komt. Op autosnelwegen vormt de kruipstrook vaak de derde rijstrook. In sommige landen is gebruik van de kruipstrook alleen toegestaan door vrachtverkeer of geldt er op de kruipstrook een lagere maximumsnelheid.

In Nederland zijn kruipstroken zeldzaam vanwege het gebrek aan heuvels met steile hellingen. Een Nederlands voorbeeld is het driestrooks gedeelte van de A76 tussen knooppunt Ten Esschen en Simpelveld, in het heuvelachtiger Limburg. Voorts worden kruipstroken soms toegepast bij kunstwerken.

In plaats van een kruipstrook aan de rechterzijde, kan bij tunnels ook wel over korte afstand een extra rijstrook aan de linkerzijde worden toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is te vinden bij de Wijkertunnel.

In andere talen

  • Deens (Dansk): Krybespor
  • Duits (Deutsch): Kriechspur
  • Engels (English): Crawler lane (Brits), Climbing Lane (Amerikaans)
  • Frans (Français): Voie de droite (pour véhicules lentes)
  • Spaans (Español): Carril para vehículos lentos