Klondike Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 2
Begin Skagway, AK
Einde Dawson City, YT
Lengte 705 km
Route

Skagway

Carcross

Whitehorse

Carmacks

Pelly Crossing

Dawson City

De Klondike Highway is een highway in de Amerikaanse staat Alaska en de Canadese provincie British Columbia en Yukon. De route verloopt vanaf Skagway in Alaska via Whitehorse naar Dawson City en is 705 kilometer lang.

Routebeschrijving

Alaska

Zie ook State Route 98 in Alaska.

De Klondike Highway begint in de kustplaats Skagway, in het fjordengebied van zuidoost-Alaska, 130 kilometer ten noorden van de hoofdstad Juneau. Het landschap is uitermate spectaculair in deze regio, met besneeuwde bergen en diepe dalen met fjorden. De Klondike Highway loopt slechts 20 kilometer door Alaska.

British Columbia

Ook de route in British Columbia is met 60 kilometer niet erg lang. De route loopt door bergachtig gebied met veel meren. In British Columbia liggen geen plaatsen van belang op de route.

Yukon

Het grootste deel van de Klondike Highway verloopt door Yukon. De weg verloopt noordwaarts naar Whitehorse, circa 100 kilometer ten noorden van de grens met British Columbia. Rond Whitehorse verloopt de weg samen met de Alaska Highway. Noordelijk van Whitehorse verloopt de Klondike Highway door eenzaam gebied met toendra en taiga. De bergen zijn hier een stuk lager. De weg verloopt een stuk langs de Yukon River, maar lang niet de hele route in het midden van Yukon. De Klondike Highway eindigt in het stadje Dawson City, gelegen aan de Yukon River.

Wegnummers

De Klondike Highway is als volgt genummerd;

  • Alaska: Highway 98
  • British Columbia: Highway 2
  • Yukon: Highway 2

Geschiedenis

Het deel ten zuiden van Whitehorse in Yukon was onderdeel van de in 1942 opengestelde Alaska Highway, tussen Carcross en Whitehorse. Dit deel van de Alaska Highway is later oostelijker omgelegd. De aanleg van de weg tussen Skagway en Carcross begon al in de jaren '50, maar de weg werd pas in 1978 in gebruik genomen. De weg werd eind jaren '80 en begin jaren '90 verbeterd voor de mijnbouwindustrie.

De weg van Whitehorse naar Dawson City werd in twee fases aangelegd. In 1955 opende het deel tussen Mayo en Dawson City en in 1960 openden de laatste delen tussen Whitehorse en Mayo. De route was grotendeels een gravelweg tot eind jaren '70, maar vanaf de jaren '80 werden delen geasfalteerd.

Referenties


Territorial highways in Yukon

1234567891011141537