Knooppunt Rozenburg

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt A15/A24)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Rozenburg
KP Rozenburg.png
Kruisende wegen NLA015.svgNLA024.svg
Type half ster
Opengesteld 2022?
De locatie van het geplande knooppunt.
Het ontwerp van het knooppunt.

Het knooppunt Rozenburg is een gepland knooppunt in Nederland, gelegen in de provincie Zuid-Holland, bij Rozenburg. Hier zal de A15 de A24 kruisen. Het knooppunt zal worden vormgegeven als compact half sterknooppunt.

Naamgeving

Oorspronkelijk was "Blankenburg" de werknaam die in de RWS-Doelenstrategie was opgenomen. Deze naam zou refereren aan het verdwenen dorp met dezelfde naam dat ten zuidwesten van het knooppunt heeft gelegen. Uiteindelijk is op verzoek van de gemeente Rotterdam er voor gekozen om het knooppunt de naam Rozenburg te geven. Deze naam is afkomstig van het gelijknamige dorp dat onder de gemeente Rotterdam valt. Het is eveneens de naam van het eiland Rozenburg dat tot de Zuid-Hollandse Eilanden behoort.

Configuratie

Het knooppunt komt ter plekke van de huidige aansluiting Rozenburg-Centrum, die wordt aangepast. Het knooppunt wordt vormgegeven als compact half sterknooppunt met een ontwerpsnelheid van 80 km/h voor de verbindingswegen. De A15 blijft de doorgaande verbinding in het knooppunt, de A24 begint op dit punt en verloopt dan door de Blankenburgtunnel. Het hart van het knooppunt komt iets noordelijker dan de huidige aansluiting Rozenburg-Centrum.

Toekomst

Het knooppunt Rozenburg wordt gerealiseerd als onderdeel van de verkenning Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) waarbij voor de aanleg van de Blankenburgtunnel is gekozen. Het knooppunt moet tussen 2017 en 2022 worden gerealiseerd. Voor de aanleg van het knooppunt en de aansluitende A24 is een ruimtereservering aanwezig.

Referenties