Knooppunt Almere

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Almere
KP Almere.png
Knooppunt Almere 2014.jpg
Kruisende wegen NLA006.svgNLA027.svg
Type half-turbine
Opengesteld 1999

Het knooppunt Almere is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als half turbineknooppunt. Hier eindigt de A27 op de A6.

Naamgeving

Het knooppunt Almere is genoemd naar de stad Almere en één van de weinige knooppunten in Nederland die zijn genoemd naar een grotere stad. Dit is waarschijnlijk het resultaat van het feit dat er geen historische buurtschappen of kernen aanwezig waren.

Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als een halfturbine, met een hoge capaciteit. De A6 is de doorgaande richting vanuit Amsterdam naar Lelystad, terwijl de A27 uit Utrecht hier eindigt. Alle verbindingsbogen tellen 2 rijstroken. Wel versmallen twee bogen bij het einde naar één rijstrook om het invoegen te vergemakkelijken. Alle takken van het knooppunt tellen 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt 4 meter beneden zeeniveau, ter hoogte van Almere-Buiten. In het knooppunt staan 5 betonnen olifanten als kunstobject.

Geschiedenis

Op 30 september 1981 opende de eerste rijbaan van de A6 tussen Almere en Lelystad, waarna op 22 juni 1983 de tweede rijbaan opende en er sprake was van een autosnelweg A6.[1] Lange tijd was niet zeker waar de A27 zou aanlanden op de A6. Begin jaren 1990 was sprake van een gelijkvloerse aansluiting ter plaatse van het halfklaverblad met de Tussenring (s104). Bij de aanleg van de A27 werd besloten tot een volwaardig knooppunt. Op 13 december 1999 opende de A27 tot aan het knooppunt Almere.[2] In 2011 is de verbindingsboog van de A6 uit Almere-Stad naar de A27 verbreed naar 2 rijstroken. Daarbij is de rijbaan van de A27 over enkele honderden meters verbreed naar 3 rijstroken.

De reconstructie van het knooppunt Almere in 2017.

In verband met de verbreding van de A6 als onderdeel van het project Schiphol-Amsterdam-Almere is het knooppunt aangepast. Er is ter ter plaatse een parallelstructuur aangelegd. De parallelrijbaan richting Amsterdam verloopt buiten het knooppunt om, de parallelrijbaan richting Lelystad kwam door het knooppunt te verlopen. Daarvoor zijn alle viaducten van het knooppunt vervangen.

Voor de bouw van de parallelstructuur tot Almere Buiten-Oost is het knooppunt Almere anders ingericht. Verkeer vanaf de A27 ging oorspronkelijk links naar Lelystad en rechts naar Amsterdam, dit is omgedraaid door de bouw van een nieuwe verbindingsweg, waarbij verkeer richting Lelystad rechts aanhoudt en verkeer richting Amsterdam links aanhoudt. De situatie is op 28 mei 2018 gewijzigd. De verbreding van de A6 door Almere is op 1 juli 2019 opgeleverd.

Toekomst

In sommige visies is er sprake van een IJmeerverbinding naar Purmerend, waarvan de A27 mogelijk deel uit zou maken. In het verlengde van het knooppunt Almere is door Almere-Buiten een brede strook vrijgehouden van bebouwing.[3] Tevens zijn er ideeën om de A30 vanuit Barneveld via Nijkerk door te trekken naar Almere. Geen van deze plannen is concreet, noch op korte termijn te verwachten.

Knooppunt Almere render.jpg

Verkeersintensiteiten

# int. 2016
NLA006.svg Almere Buiten-West - Knooppunt Almere 59.000
NLA006.svg Knooppunt Almere - Almere Buiten 75.200
NLA027.svg Almere Hout - Knooppunt Almere 44.900

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich