Knooppunt Antwerpen-Haven

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Antwerpen-Haven
KP Antwerpen-Haven.png
Kruisende wegen A12 BE.svgR2 BE.svg
Type trompet
Opengesteld 1993

Het knooppunt Antwerpen-Haven is een knooppunt in België, vormgegeven als trompetknooppunt. Hier sluit de R2 aan op de A12.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de havens van Antwerpen die zich in de nabije omgeving van het knooppunt bevinden.

Configuratie

Het knooppunt Antwerpen-Haven is een trompetknooppunt waarbij de A12 de hoofdrichting is. Afrit Stabroek aan de A12 is verweven met het knooppunt, waardoor een verbindingsboog vanaf de oprit door het knooppunt naar de A12 loopt. Op de R2 sluiten de weefstroken aan op de afrit Antwerpen-Haven.

Geschiedenis

Voordat de A12 werd aangelegd tussen Ekeren en de Nederlandse grens was er sprake van een expresweg tussen Leugenberg en Stabroek. Rond 1990 is de A12 tussen Stabroek en de Nederlandse grens gebouwd en gelijktijdig is het knooppunt Antwerpen-Haven opgeleverd op 4 maart 1993[1]. De R2 was in 1991 door de bouw van de Liefkenshoektunnel klaar, maar sloot aan op de oude expresweg middels een verkeersplein[2]. Op het verkeersplein was rekening gehouden met een tak naar het oorspronkelijk noordelijker geplande tracé van de A12.

Referenties


Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine