Knooppunt Antwerpen-Noord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Antwerpen-Noord
KP Antwerpen-Noord.png
Kruisende wegen E19 BE.svgR1 BE.svgA12 BE.svg
Type half-turbine
Opengesteld 1970

Het knooppunt Antwerpen-Noord is een knooppunt in België, vormgegeven als half-turbineknooppunt. Hier sluit de E19 en R1 aan op de A12.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de stad Antwerpen.

Configuratie

Het knooppunt Antwerpen-Noord is een half-turbineknooppunt waarbij de E19 in de R1 overgaat en de hoofdrichting vormt en de A12 hierop aansluit. Het knooppunt bevat ruimtereservering in de vorm van een ongebruikt viaduct en grondwerken voor een eventuele oostwaartse doortrekking van de A12 richting de E34.

Geschiedenis

In de jaren 1960 is men begonnen met de bouw van de ring van Antwerpen. Uiteindelijk is in 1970 de R1 grotendeels voltooid inclusief knooppunt Antwerpen-Noord. De plannen voor de doortrekking van de A12 laten nog op zich wachten en dus zijn het ongebruikte viaduct, de grondwerken en de reservatiestrook nog grotendeels aanwezig.

Toekomst

In het kader van de Oosterweelverbinding wordt nog nagedacht over mogelijke varianten voor het sluiten van de ring rond Antwerpen. Een van de varianten is het Meccanotracé. Deze voorziet in doortrekking van de A12 naar de E34. Of en wanneer deze verbinding er komt is tot op heden niet bekend. In de tussentijd liggen de grondwerken voor een volledig turbineknooppunt er tot op de dag van vandaag ongebruikt bij.

Referenties


Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine