Knooppunt Antwerpen-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Antwerpen-Zuid
KP Antwerpen-Zuid.png
Kruisende wegen R1 BE.svgE19 BE.svgA12 BE.svg
Type hybride turbine-windmolen
Opengesteld 1979

Het knooppunt Antwerpen-Zuid is een knooppunt in België, vormgegeven als een windmolenknooppunt met een turbinelus. Hier sluit de R1 aan op de E19 en de A12.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de stad Antwerpen.

Configuratie

Het knooppunt Antwerpen-Centrum is een hybride vorm van een windmolenknooppunt met een turbinelus, waarbij de E19 en de A12 op de R1 aansluiten. Het is een complex knooppunt waarbij de E19 en de R1 volwaardig op elkaar aansluiten en er nog een stedelijke inprikker aanwezig is. Tussen de A12 en de R1 is er alleen van/naar het oosten een verbinding. De verbinding tussen de A12 en de R1 in westelijke richting loopt via de A112. Tevens ontbreken verbindingswegen van/naar de stad vanaf de R1. Verkeer op de R1 naar Antwerpen moet van omliggende op- en afritten gebruikmaken.

Geschiedenis

In de jaren '60 van de 20e eeuw is men begonnen met de bouw van de ring van Antwerpen. Uiteindelijk is in 1970 de R1 grotendeels voltooid. Sprake van een knooppunt was er echter toen nog niet. In 1979 is de A12 tussen Antwerpen-Zuid en Wilrijk opengesteld en daarmee werd het knooppunt een feit. In 1981 opende de E19 richting Brussel en sindsdien is er sprake van het huidige knooppunt.

Referenties


Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine