Aansluiting Simpelveld

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt Bocholtz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7 Simpelveld
Weg
Kruisende wegen
Type halfklaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 1970

De aansluiting Simpelveld is een aansluiting in de A76, vlak bij de plaats Simpelveld. De aansluiting heeft het nummer 7 en stond vroeger bekend als knooppunt Bocholtz.

Kenmerken

De aansluiting Simpelveld is vormgegeven als een combinatie van een halfklaverblad en een haarlemmermeeraansluiting. Ten westen van de A76 is de aansluiting vormgegeven als een halfklaverblad en ten oosten als een haarlemmermeeraansluiting. De aansluiting was oorspronkelijk vormgegeven als een klaverblad met rangeerbanen, wat de enorme ruimte rondom de aansluiting verklaart. De kruisingen in de aansluiting bevatten bypasses voor rechtsafslaand verkeer vanaf de snelweg en zijn geregeld middels een VRI. De aansluiting is van regionaal belang en ontsluit de plaatsen Simpelveld, Kerkrade, Heerlen en Landgraaf. Daarnaast ontsluit het via de N281 nog een groot deel van zuidelijk Limburg.

Geschiedenis

Het voormalige knooppunt Bocholtz opende in 1970 deels, toen de A76 tussen het toenmalige knooppunt Bocholtz en de Duitse grens opende en gelijktijdig een verlenging van de N281 naar de A76 opende. Het knooppunt moest de verbinding vormen tussen de A76 en A78. De A78 zou de zuidelijkste oost-westverbinding moeten worden in Nederland. De weg zou Maastricht via de A76 met Duitsland gaan verbinden. De A78 is er nooit gekomen; hiervoor kwam een stuk noordelijker de A79 in de plaats die in 1975 is aangelegd. De provincie Limburg had een voorkeur om ten noorden van Maastricht een oost-westverbinding te maken. De A79 is in opdracht van de provincie Limburg aangelegd als provinciale weg en later in beheer overgedragen aan Rijkswaterstaat. De A78 is afgeketst omdat het nut van een dubbele verbinding in het Heuvelland niet werd ingezien.

Er ligt wel een oost-westverbinding deels op het A78-tracé, de N278. Deze verbindt de Belgische N79 aan de zuidwestkant van Maastricht met de Duitse B1. De N281 die over het voormalige knooppunt loopt is een aftakking van de N278.

In 1976 opende de A76 ten noorden van de aansluiting tot aan knooppunt Ten Esschen. Sindsdien was het knooppunt volledig opengesteld voor het verkeer. Ondanks het afblazen van de A78 bleef knooppunt Bocholtz tot 2001 bestaan. Omdat de N281 een vrij rustige weg was rond de locatie van het knooppunt, is in 2001 besloten het ruim opgezette klaverblad op te ruimen en in te richten als een reguliere aansluiting met enkele vrije rechtsaffers. Hierdoor ontstond bovendien ruimte om op de N281 een aansluiting op het industrieterrein Avantis te realiseren. Behalve het hoofdviaduct van de N281 zijn alle kunstwerken in het voormalige knooppunt opgeblazen. Bij Bocholtz is aan het grondbeslag en de ruime inrichting van de afritconstructie het verleden als een knooppunt af te lezen.

Toekomst

Hoewel in 2001 de N281 een rustige weg was, zorgt de huidige configuratie van de aansluiting al na 10 jaar voor veel problemen met de doorstroming. De aansluiting dient te worden aangepast om de verkeersstromen beter te kunnen verwerken. Hoe en wanneer de aansluiting wordt aangepast is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Ten westen van de aansluiting telde de A76 in 2019 37.900 voertuigen, ten oosten 40.000. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1] De N281 telde ten noorden van de aansluiting in 2011 28.000 voertuigen, ten zuiden 28.000. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[2]

Externe link

Referenties

Aansluitingen in de A76

11a234567

Knooppunten: KerensheideTen EsschenKunderberg