Knooppunt Bodegraven

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bodegraven
KP Bodegraven.png
Blank.png
Kruisende wegen NLA012.svgNLN011.svg
Type splitsing
Opengesteld 25-11-1939

Knooppunt Bodegraven is een knooppunt in Nederland, vormgegeven als een splitsing. Hier sluit de N11 op de A12 aan.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing, waarbij de A12 de doorgaande verbinding vormt met 2x4 rijstroken en de 2x2 rijstroken tellende autoweg N11 uit Leiden hierop aansluit. De verbindingsweg van de N11 naar de A12 gaat onder de A12 door. Richting Gouda is de afrit naar de verzorgingsplaats Bodegraven in het knooppunt verwerkt. Direct na de splitsing volgt de haarlemmermeeraansluiting van de N11 naar Bodegraven. Het knooppunt is onvolledig en kan alleen door verkeer van Leiden naar Utrecht en vice versa gebruikt worden. Verkeer van Leiden naar Gouda en vice versa gebruikt de nabijgelegen aansluiting Reeuwijk.

Geschiedenis

Het knooppunt Bodegraven werd tegelijkertijd met de A12 aangelegd en opende op 25 november 1939 als aansluiting. Dit was één van de eerste aansluitingen in de vorm van een splitsing in Nederland. De A12 was destijds een stuk smaller met 2x2 rijstroken, maar de vorm van de aansluiting was min of meer dezelfde als de huidige aansluiting, alhoewel de verbinding vanaf Bodegraven naar Utrecht destijds over de A12 heen ging in plaats van eronderdoor. Bij openstelling was het niet meer dan een afrit. De N11 bestond nog niet en verkeer kwam vanaf de A12 vrijwel direct op de Goudseweg uit. In 1965 opende de eerste fase van de N11 langs Bodegraven, destijds nog ongelijkvloers.

In 1980 werd de A12 verbreed naar 2x3 rijstroken. Hiertoe is een nieuwe rijbaan ten noorden van de oude snelweg aangelegd, waarover het verkeer van Utrecht naar Gouda reed. Gelijktijdig is de aansluiting Bodegraven gewijzigd naar de huidige vormgeving, waarbij de verbindingsweg van Leiden naar Utrecht onder de A12 door gaat in plaats van eroverheen. Ook is op dat moment de verzorgingsplaats langs de A12 gerealiseerd. Pas op 18 mei 2004 is de naar 2x2 rijstroken verdubbelde N11 rond Bodegraven opengesteld. Sindsdien was er feitelijk sprake van een knooppunt, hoewel dit niet als zodanig bewegwijzerd werd. In de periode 2010-2012 is de A12 ter plekke naar 2x4 rijstroken verbreed, op bestaande verharding. De aansluiting is daarbij niet aangepast. In oktober 2015 heeft de aansluiting de status van knooppunt gekregen, waarmee het afritnummer 12a is komen te vervallen.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2011 int. 2016
NLA012.svg Reeuwijk - Knooppuntsymbool.svg Bodegraven 117.500 142.600
NLA012.svg Knooppuntsymbool.svg Bodegraven - Nieuwerbrug 146.300 174.800
NLN011.svg Bodegraven - Knooppuntsymbool.svg Bodegraven 28.800 32.200

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich