Knooppunt Drie Klauwen

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt De Drie Klauwen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drie Klauwen
Kruisende wegen
Type half stack
Opengesteld 30-09-2019

Het knooppunt Drie Klauwen is een knooppunt in de N62 bij de plaatsen Nieuwdorp en 's-Heerenhoek. Hier sluit de N254 aan op de N62.

Naamgeving

De naam Drie Klauwen is afkomstig van een voormalige boerenhoeve die op de plaats van het knooppunt heeft gestaan.[1] Deze hoeve had drie geschilderde klauwen op de gevel.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een half stackknooppunt. De N62 vormt de doorgaande maar ook afbuigende richting waar de N254 op aansluit. De verbindingsweg van de N62 telt 2x2 rijstroken, de overige verbindingswegen tellen 1 rijstrook.

Geschiedenis

De aansluiting tussen de N62 en N254 is geopend als een eenvoudig kruispunt met verkeerslichten. Sinds de opening in 2003 is de N62 steeds verder uitgebouwd tot volwaardige stroomweg met onder andere de aanleg van de Westerscheldetunnel en het knooppunt Stelleplas met de A58. Deze uitbouw was nodig vanwege de groei van het verkeer, met name het vrachtverkeer van en naar de havens van Vlissingen. Ook de relatie met de havens van Gent in België werd steeds sterker. Het kruispunt met de N254 was het laatste gelijkvloerse kruispunt van de N62.

Als onderdeel van het project verdubbeling N62 Sloeweg was gepland om een compact, half sterknooppunt tussen de N62 en N254 bij 's-Heerenhoek aan te leggen. Het voordeel van dit type aansluiting is het geringe ruimtebeslag en hoge rijsnelheid. In april 2015 verscheen een rapport waaruit blijkt dat er fouten zijn gemaakt tijdens de ontwerpfase, waardoor het project niet binnen het gestelde budget kan worden uitgevoerd.[2] Op 24 juni 2015 is gekozen om de verdubbeling desondanks uit te voeren en € 19 miljoen extra beschikbaar te stellen, maar dat het knooppunt N62-N254 later wordt uitgevoerd.

Een meerderheid van de Provinciale Staten was voorstander om het knooppunt volledig ongelijkvloers en niet versoberd als rotonde of kruispunt uit te voeren.[3] Het ontwerp zou moeten worden herzien, met name de bouw van een aantal viaducten zou fors duurder uitvallen dan begroot. Het tekort bedroeg maar liefst € 30 miljoen. De problemen voorafgaand aan de aanleg leidden tot het aftreden van gedeputeerde Kees van Beveren. Op 16 december 2016 besloten de Provinciale Staten alsnog de stervariant van het knooppunt aan te laten leggen.[4] De werkzaamheden aan het knooppunt begonnen op 8 januari 2018[5] en het knooppunt is op 30 september 2019 opengesteld.[6][7][8]

Verkeersintensiteiten

In 2015 bedroeg het aantal motorvoertuigen tussen 's-Heerenhoek en de N254 15.600 en tussen de N254 en Hoek 19.600.

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich