Knooppunt Diemen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Diemen
KP Diemen.png
Knooppunt Diemen.jpg
Kruisende wegen NLA001.svgNLA009.svg
Type drie splitsingen
Opengesteld 1982 / 2016-2017

Het knooppunt Diemen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als drie splitsingen. Het knooppunt ligt ten oosten van Amsterdam in de provincie Noord-Holland, waar de A9 op de A1 begint.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de nabijgelegen plaats Diemen, een voorstad van Amsterdam.

Configuratie

Het knooppunt Diemen bestaat feitelijk uit drie verschillende splitsingen. Deze splitsingen liggen vrij ver van elkaar, waardoor het knooppunt beschikt over een zeer grote capaciteit. De A9 splitst hier af van de A9. De verkeersstroom vanaf de A1 uit Almere en Amersfoort naar de A9 bypasst het oorspronkelijke knooppunt Diemen via de Betlembrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Binnen het knooppunt ligt ook een grote splitsing van de spoorlijn Amsterdam - Amersfoort in de richting Duivendrecht. Tevens is er binnen het knooppunt sprake van een afrit naar de S114.

De aansluitende snelwegen behoren tot de drukste van Nederland en beschikken over een grote capaciteit. In wezen telt de A1 2x4 rijstroken ten westen van het knooppunt en 2x5 rijstroken en een tweestrooks wisselbaan ten oosten van het knooppunt. De A9 telt 2x5 rijstroken ten zuiden van het knooppunt. Vanwege de wisselbaan, splitsingen, samenvoegingen en in- en uitvoegstroken naar nabijgelegen aansluitingen ligt het totaal aantal rijstroken echter hoger. Direct ten oosten van de splitsing A1/A9 liggen 16 rijstroken plus enkele in- en uitvoegstroken.

Binnen het knooppunt liggen twee grote kunstwerken, namelijk de Muiderbrug (A1) en de Betlembrug (A1-A9). De Muiderbrug telt 4+2+4 rijstroken en de Betlembrug telt 4+2+3 rijstroken. Het oostelijke deel van de A9, tussen de splitsing naar de A1 richting Almere / Amersfoort en de aansluiting op de A1 richting Amsterdam telt 2x2 rijstroken. Dit is veruit de rustigste verbinding binnen het knooppunt.

Geschiedenis

Het knooppunt Diemen in 1988, toen de A1 naar Watergraafsmeer nog in aanleg was.

De A1 en A9 ten oosten van Amsterdam zijn relatief jong, vergeleken met andere snelwegen in de regio zoals de A2 en A4. Op 15 december 1970 opende de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal waarna op 4 september 1972 de A1 opengesteld werd tussen Diemen en Muiderslot, met 2x2 rijstroken ten westen en 2x3 rijstroken ten oosten van het knooppunt.[1] Op 30 maart 1982 opende de A9 tussen het knooppunt Diemen en het knooppunt Holendrecht.[2] Op 23 mei 1989 werd de A1 vernieuwd opgeleverd met 2x3 rijstroken tussen het knooppunt Watergraafsmeer en het knooppunt Diemen. Het oorspronkelijke knooppunt Diemen was een standaard trompetknooppunt waarbij de A1 de doorgaande verbinding vormde. Het gehele knooppunt lag destijds ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal en had een gering ruimtebeslag.

In 1993 werd de A1 tussen knooppunt Diemen en knooppunt Muiderberg omgebouwd naar 3+1+3 rijstroken met een carpoolstrook, die een jaar later werd omgebouwd tot wisselstrook. Vanaf 2010 was er een tijdelijke configuratie; daarbij werd de wisselstrook tussen knooppunt Diemen en knooppunt Muiderberg verdubbeld tot 1x2 rijstroken. In juni 2014 opende een korte parallelbaan langs de A1 richting Amsterdam, om het weven tussen het knooppunt Diemen en de aansluiting Diemen te verplaatsen van de hoofdrijbaan naar de parallelbaan.

Reconstructie 2014-2017

De splitsingen van het knooppunt Diemen.

In het kader van het megaproject Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA) zijn de A1 en A9 gestroomlijnd. Hiervoor is de Betlembrug aangelegd en is het knooppunt Diemen significant aangepast. Het oorspronkelijke trompetknooppunt is omgebouwd tot een veel groter knooppunt dat feitelijk bestaat uit drie splitsingen en een afrit naar de S114.

De A1 is tussen het knooppunt Diemen en het knooppunt Muiderberg naar 2x5 rijstroken een tweestrooks wisselbaan verbreed. De verkeersstroom vanaf de A1 uit Almere/Amersfoort richting de A9 bypasst het complete voormalige knooppunt Diemen via de Betlembrug, met 3+2+4 rijstroken, waaronder een tweestrooks wisselbaan. De splitsing bevindt zich ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal. Vanaf de A9 splitst het verkeer zich ten zuiden van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort, waardoor het oorspronkelijke knooppunt Diemen nog slechts een secundaire functie kreeg voor verkeer vanaf het knooppunt Holendrecht richting het knooppunt Watergraafsmeer. Deze laatste verbinding is de rustigste binnen het knooppunt Diemen.

Voor dit grote project is begin 2010 het ontwerp-tracébesluit gepubliceerd.[3] Op 21 maart 2011 volgde het tracébesluit, dat op 4 januari 2012 onherroepelijk werd.[4] Het deelproject A1/A6 zou volgens de oorspronkelijke planning in 2020 gereed zijn, maar is 3 jaar voor op schema gereed gekomen.

De werkzaamheden aan het knooppunt Diemen zijn grotendeels tussen 2014 en 2017 uitgevoerd. Het vernieuwde knooppunt Diemen is gefaseerd in gebruik genomen. Op 22 augustus 2016 opende de bypass over de Betlembrug voor verkeer vanuit Amstelveen richting Amersfoort voor het verkeer. Op 13 maart 2017 opende de rijbaan voor verkeer vanuit de richting Amersfoort richting Amstelveen voor het verkeer.[5] Het verkeer vanaf de A1 naar de A9 slaat hiermee 2 kilometer eerder af dan in de oude situatie.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2016
NLA001.svg Diemen - Knooppuntsymbool.svg Diemen 133.000 123.300 144.000
NLA001.svg Knooppuntsymbool.svg Diemen - Muiden 186.300 168.500 184.000
NLA009.svg Knooppuntsymbool.svg Diemen - Amsterdam-Gaasperplas 77.500 68.100 63.000

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich