Knooppunt Euvelgunne

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt Driebond)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Euvelgunne
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 2009

Het knooppunt Euvelgunne is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt aan de oostkant van Groningen in de gelijknamige provincie Groningen. Hier kruist de N7 de N46.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het voormalige buurtschap Euvelgunne, later een bedrijventerrein. Hiernaar is ook het zogenaamde Euvelgunnetracé genoemd, zoals de N7 hier ook wel heet. Voorheen werd voor dit knooppunt ook de naam Driebond gebruikt, zoals het aanliggende bedrijventerrein heet.

Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als een trompet, waarbij de N46 vanuit het oosten van Groningen naar de N7 richting Winschoten de doorgaande route vormt. De N7 loopt dus via een TOTSO. De verbindingswegen vanaf Winschoten naar Groningen en vanaf Groningen naar het oosten van Groningen zijn beiden tweestrooks uitgevoerd, vrij opvallend, daar een dergelijk krappe lus zelden twee rijstroken telt. Het knooppunt vormt de begrenzing tussen de bebouwing van de stad Groningen en het platteland naar het oosten. De aansluitende N7 en N46 tellen beiden 2x2 rijstroken en zijn ongelijkvloers uitgevoerd. Het is één van de weinige knooppunten waarbij geen enkele tak een autosnelwegstatus heeft.

Geschiedenis

Het knooppunt ontstond in 2009 toen op 1 februari 2009 het Euvelgunnetracé opende. Voorheen ging het verkeer over de A7 via de Europaweg die bij het toenmalige knooppunt Europaplein aansloot op de N7. De N46 richting Groningen-Oost vormde een voortzetting van de N7 uit Drachten. De bocht in de zuidoosthoek van de Groninger Ringweg is omgebouwd tot knooppunt waarbij de rechtdoor-richting veranderd is. De N46 gaat sindsdien direct over in de N7 richting Winschoten. De A7 begint bij de aansluiting Westerbroek, de plaats waar het Euvelgunnetracé aansluit op de oude A7. Het deel tot aan het Europaplein langs de Euroborg is sindsdien geen rijksweg meer, maar is nog niet afgebroken.

De oude N46 opende in 1986 tussen het knooppunt Europaplein en het Damsterdiep.[1]

Toekomst

Als onderdeel van de aanpak van de N7 door Groningen blijft het knooppunt Euvelgunne grotendeels ongewijzigd. De enige aanpassing is dat de verbindingsweg vanaf de N7 richting Hoogezand verbreed wordt van 1 naar 2 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2011 int. 2019
Groningen-Euroborg - Euvelgunne 51.500 48.600
Euvelgunne - Engelbert ~40.000 47.200
Euvelgunne - Groningen-Driebond 29.000 ~40.000

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich