Knooppunt Emmeloord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Emmeloord
KP Emmeloord.png
Knooppunt Emmeloord 2014.jpg
Kruisende wegen NLA006.svgNLN050.svg
Type trompet
Opengesteld 1975

Het knooppunt Emmeloord is een knooppunt in Nederland. Het is gelegen in de provincie Flevoland en hier kruist de A6 de N50, die hier eindigt. Het is één van de weinige knooppunten met een officiële naam waar een snelweg een niet-autosnelweg kruist.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de grotere plaats Emmeloord, die aan het knooppunt grenst. Andere plaatsen zijn er niet in de buurt.

Configuratie

Het knooppunt is gelegen in het zuidoosten van Emmeloord. Hier verandert de A6 van een noordoostelijke naar noordelijke richting, bijna onder een hoek van 90 graden. De N50 is een 2x2 autoweg, die vanaf en naar de A6 links in- en uitvoegt. Het knooppunt ligt 4 meter beneden zeeniveau in een open gebied, waarbij er sprake is van enige bosschages rondom het knooppunt. Direct ten zuiden van knooppunt Emmeloord, aan de N50, is Aansluiting Emmeloord-Zuid te vinden.

Geschiedenis

In het rijkswegenplan 1958 was voor het eerst sprake van een gepland rijkswegenknooppunt bij Emmeloord. Het betrof de rijkswegen 10 (Amsterdam-Emmeloord) en 38 (Zwolle - Lemmer). In het befaamde 1200 km-plan uit 1959 werd voorzien om de rijksweg Amsterdam-Emmeloord te verlengen naar Groningen of Assen. In het rijkswegenplan 1968 stond de rijksweg Velsen - Muiderberg - Emmeloord - Groningen als rijksweg 6 ingetekend, terwijl rijksweg 38 onderdeel was geworden van de langere rijksweg 50 van Arnhem over Zwolle naar Joure/Akkrum.

Knooppunt Emmeloord vanuit het noorden in de nieuwe situatie.

Op 1 december 1972 bereikte de A6 Emmeloord, maar het knooppunt ontstond enkele jaren later op 1 juli 1975 toen de A50 werd opengesteld tussen knooppunt Emmeloord en Bant. Later is het noordelijk deel omgenummerd in A6 en sindsdien eindigt rijksweg 50 op het knooppunt Emmeloord. De oorspronkelijke plannen voorzagen een doortrekking van de A6 in noordoostelijke richting, naar Groningen. Daarbij was het huidige kunstwerk voorzien voor de semi-directe verbindingsweg van Amsterdam naar Joure, terwijl de lus vanuit Zwolle richting Lelystad op een andere plek zou liggen. De ruime opzet van het knooppunt laat duidelijk ruimte over voor deze configuratie. In 2001 is de N50 opgewaardeerd naar een unieke stroomweg met één rijstrook per richting met vluchtstroken en een middenberm.

In 2008 is de indeling op het knooppunt veranderd, met name voor de A6 in zuidelijke richting. In eerste instantie ging de A6 met 2 rijstroken over in de N50 naar Zwolle en moest men afslaan om de A6 te volgen richting Lelystad. Dit is aangepast zodat de rechterrijstrook samen met een uitvoegstrook naar Lelystad gaat, en enkel de linkerrijstrook verder gaat richting Zwolle. Hierdoor wordt de A6 als doorgaande route meer benadrukt en de capaciteit verhoogd, hoewel hier geen fileproblemen waren.

In vervolg op de nieuwbouw van de 2x2 Ramspolbrug tussen Kampen en Ens is het super-two-gedeelte van de N50 verbreed naar 2x2 rijstroken, hoewel de N50 ter hoogte van het knooppunt Emmeloord zelf niet aangepast hoefde te worden. Een ombouw naar A50 is bepaald niet ondenkbaar. Dan zou een knooppunt tussen twee snelwegen ontstaan, maar voorlopig is hier geen prioriteit aan gegeven vanuit de landelijke overheid.

Toekomst

Een verdere uitbouw van de N50 is niet gepland.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014
NLA006.svg Emmeloord - Knooppuntsymbool.svg Emmeloord 30.000 37.200 37.300
NLA006.svg Knooppuntsymbool.svg Emmeloord - De Munt 40.000 43.400 43.700
NLN050.svg Ens - Knooppuntsymbool.svg Emmeloord 11.000 13.500 14.600

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich