Knooppunt Everdingen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Everdingen
KP Everdingen.png
KP Everdingen.jpg
Kruisende wegen NLA002.svgNLA027.svg
Type onvolledig turbine
Opengesteld 1980

Het knooppunt Everdingen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als onvolledig turbineknooppunt. Het knooppunt ligt ten zuiden van Utrecht in de provincie Utrecht, waar de A2 de A27 kruist.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het dorp Everdingen dat bijna 4 kilometer ten zuidoosten van het knooppunt ligt. Vianen grenst direct aan het knooppunt en ook Hagestein ligt dichterbij. Er is wel eens verwarring in de verkeersinformatie doordat in zuidelijke richting na het knooppunt Everdingen de aansluiting Everdingen volgt. Daardoor komen er berichten als "tussen Everdingen en Everdingen 2 kilometer file".

In de jaren 1980 werd het knooppunt in de verkeersinformatie geregeld "knooppunt Hagestein" genoemd.

Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als onvolledig turbineknooppunt, waarbij de A27 over de A2 heen gaat. Men kan alleen van Amsterdam richting Breda vice versa en vanaf Almere richting Den Bosch vice versa. De verbindingsbogen zijn alle met 2 rijstroken uitgevoerd, zodat er sprake is van een hoge capaciteit. Beide snelwegen kruisen elkaar onder een relatief beperkte hoek, wat vrij uniek is in Nederland.

Geschiedenis

De geschiedenis van het knooppunt zelf gaat niet zo ver terug, maar die van de A2 des te meer. Reeds in 1938 werd de toenmalige rijksweg 26 tussen Vreeswijk (later Nieuwegein) en Vianen met één rijbaan opengesteld, waarna op 12 oktober 1961 de rijksweg 26 tussen Vianen en Beesd werd opengesteld met 2x2 rijstroken.[1] In 1967 werd de aansluiting Vianen ongelijkvloers gemaakt. De A27 werd in 1980 tussen Lexmond en knooppunt Everdingen met één rijbaan opengesteld, waarmee er sprake was van een knooppunt tussen twee rijkswegen. In 1981 werd de tweede rijbaan geopend en was er sprake van een autosnelweg A27. Op 24 juni 1981 opende de A27 tot knooppunt Lunetten.[2]

Op 22 november 1999 werd een plusstrook opengesteld tussen Houten en knooppunt Everdingen. In 2000 is de A2 tussen Nieuwegein en knooppunt Everdingen verbreed naar 2x3 rijstroken. In 2002 werden in beide richtingen spitsstroken opengesteld tussen knooppunt Everdingen en de aansluiting Everdingen. In de periode 2009-2010 zijn de viaducten van de semi-directe verbindingswegen vervangen in het kader van de verbreding van de A2. In 2010 werd een verbreding van de A2 tussen het knooppunt Everdingen en het knooppunt Deil naar 2x4 rijstroken afgerond. In 2011 is de A2 tussen het knooppunt Oudenrijn en het knooppunt Everdingen naar 2x4 rijstroken verbreed. Ter hoogte van het knooppunt zijn 2x3 doorgaande rijstroken.

Toekomst

Op langere termijn moeten de provisorische maatregelen tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Lunetten structureel aangepakt worden. Tussen 2012 en 2014 is een planstudie uitgevoerd voor het traject van knooppunt Hooipolder naar knooppunt Lunetten. Er is een aantal inrichtingsvarianten de revue gepasseerd. In de voorkeursvariant wordt een groot deel van de extra capaciteit in de vorm van spitsstroken uitgevoerd. Voor het wegvak bij knooppunt Everdingen is van belang dat er richting zuiden tussen Houten en Everdingen 4 permanente rijstroken komen. Bij het knooppunt blijven dan 3 rijstroken over, waarvan één spitsstrook. In noordelijke richting zijn geen aanpassingen voorzien.

Het project wordt volgens de nieuwe Tracéwet uitgevoerd. Een verkenningsfase kan daarbij overgeslagen worden gezien de lange voorgeschiedenis van dit project. Op 18 april 2014 is het voorkeursalternatief vastgesteld.[3] In 2016 moet het ontwerp-tracébesluit/MER ter inzage gelegd worden, gevolgd door een definitief tracébesluit in 2017 en een start van de aanleg in 2019.[4]

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012
NLA002.svg Vianen - Knooppuntsymbool.svg Everdingen 110.500 128.200
NLA002.svg Knooppuntsymbool.svg Everdingen - Everdingen 123.400 130.800
NLA027.svg Lexmond - Knooppuntsymbool.svg Everdingen 86.800 86.500
NLA027.svg Knooppuntsymbool.svg Everdingen - Hagestein 94.400 101.400

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich