Knooppunt Gent-Centrum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Gent-Centrum
KP Gent-Centrum.png
Kruisende wegen E17 BE.svgB401
Type splitsing/trompet
Opengesteld 1972

Het knooppunt Gent-Centrum is een knooppunt in België, vormgegeven als een combinatie van een splitsing en een trompetknooppunt. Hier sluit de B401 aan op de E17.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de stad Gent, aangezien de B401 de invalsweg vormt van dit knooppunt naar het centrum van Gent.

Configuratie

Het knooppunt Gent-Centrum is vormgegeven als een combinatie van een splitsing en een trompetknooppunt. De E17 is ter hoogte van het knooppunt voorzien van een parallelbaanstructuur, waarbij enkel de parallelbanen verbonden zijn met de B401. De zuidzijde van het knooppunt is vormgegeven als een splitsing en is verweven met de aansluiting U.Z. Gent van de E17. Vanaf de aansluiting is er geen verbinding met de B401. Aan de noordzijde is het knooppunt vormgegeven als een soort van trompet.

Geschiedenis

De E17 opende ter hoogte van het knooppunt in 1970. De B401 opende inclusief het knooppunt twee jaar later in 1972.[1]

Referenties

Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine