Knooppunt Gorinchem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorinchem
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 1950

Het knooppunt Gorinchem is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverblad. Het knooppunt ligt bij de stad Gorinchem in de provincie Zuid-Holland. Hier kruist de A15 de A27.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Gorinchem die voornamelijk ten oosten van het knooppunt ligt. Het is één van de weinige knooppunten in Nederland die vernoemd is naar een grotere stad.

Configuratie

Het knooppunt is een standaard klaverblad met rangeerbanen voor zowel de A15 als A27. De A27 gaat hier over de A15 heen. De A15 kent een korte parallelstructuur in verband met de direct ten westen van het knooppunt gelegen aansluiting Gorinchem. Ten noorden van het knooppunt kent de A27 een korte bufferstrook om terugslag van file op de A15 te voorkomen. De aansluitende wegvakken tellen 2x2 doorgaande rijstroken. Door het noorden van het knooppunt loopt de Betuweroute, een vrachtspoorlijn, die hier verdiept ligt. Direct ten zuiden van het knooppunt gaat de N216 onder het knooppunt door. Ten zuiden van de A15 is de omgeving bebouwd, ten noorden ervan liggen polders. Het knooppunt ligt circa 3 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Reeds in 1941 werd de rijksweg 15 tussen Gorinchem en Arkel provisorisch met één rijbaan opengesteld, wat in 1948 definitief werd. Tegelijkertijd opende ook het deel vanaf Schelluinen tot Gorinchem. In 1950 opende het verkeersplein Gorinchem voor het verkeer, wat later het knooppunt Gorinchem zou worden.[1] Op 7 juli 1960 opende het eerste deel van de A27 vanaf het verkeersplein Gorinchem tot Noordeloos met 2x2 rijstroken. Op 28 juli 1961 volgde het deel vanaf Avelingen tot aan het verkeersplein Gorinchem.[2] Op 15 september 1976 werd de rijksweg 15 omgebouwd tot 2x2 snelweg en tegelijkertijd werd het verkeersplein Gorinchem omgebouwd tot het huidige klaverblad. Op 10 oktober 2006 opende een plusstrook vanaf het knooppunt Gorinchem tot Noordeloos om terugslag van de A27-files op de A15 te verminderen.

Toekomst

Er bestaan concrete plannen om de A27 tussen het knooppunt Lunetten en het knooppunt Hooipolder te verbreden. Het huidige plan van aanpak, uit 2012, is om in elk geval het wegvak Scheiwijk - Werkendam naar 2x4 rijstroken te verbreden, met behoud van de huidige Merwedebrug richting noorden. Onduidelijk is of er 1x4 rijstroken op de bestaande brug passen.

Voor het traject Scheiwijk - Werkendam zijn tussen 2011 en 2013 de volgende varianten onderzocht:

  • Alternatief A: 2x3 met GOW ernaast
  • Alternatief B: 2x4
  • Alternatief C: 4x2
  • Alternatief D: 2x2/3 + 2x1
  • Alternatief E: een versoberde variant van B, met de toepassing van spitsstroken en het behoud van de huidige bruggen.

In de zomer van 2013 is gekozen om drie varianten van alternatief E verder uit te werken. In alle varianten is sprake van 4+3 rijstroken op 3 van de 4 bruggen, namelijk de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, de Lekbrug Hagestein en de Merwedebrug. Alleen bij de Merwedebrug is sprake van nieuwbouw, op de andere bruggen wordt bestaande verharding (vluchtstroken) gebruikt als rijstrook of spitsstrook. De Keizersveerbrug wordt in geen enkele variant fysiek aangepast.

  • variant E3: bruggen zoals hierboven beschreven, spitsstroken tussen Everdingen en Gorinchem en Werkendam en Hooipolder
  • variant E4: bruggen zoals hierboven beschreven, spitsstroken tussen Everdingen en Gorinchem, geen aanpassingen zuidelijk van Werkendam.

In alle alternatieven wordt het knooppunt Gorinchem voorzien als klaverblad met rangeerbanen.

Voorkeursvariant

Op 18 april 2014 is de voorkeursvariant vastgesteld. Hierbij wordt een groot deel van de extra capaciteit in de vorm van spitsstroken uitgevoerd. Het doel is dat de A27 tussen Hooipolder en Lunetten over het gehele traject minimaal 2x3 rijstroken in de spits heeft. Het grootste deel hiervan zijn spitsstroken. Richting noorden komen tussen Werkendam en Scheiwijk 3 permanente rijstroken, elders spitsstroken. De Merwedebrug bij Gorinchem wordt verdubbeld. Tevens komt er een nieuwe aansluiting Gorinchem-Noord.

Planning & procedure

Het project wordt volgens de nieuwe Tracéwet uitgevoerd. Een verkenningsfase kan daarbij overgeslagen worden gezien de lange voorgeschiedenis van dit project. Op 18 april 2014 is het voorkeursalternatief vastgesteld.[3] In 2016 moet het ontwerp-tracébesluit/MER ter inzage gelegd worden, gevolgd door een definitief tracébesluit in 2017 en een start van de aanleg in 2019.[4]

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2019
Gorinchem - Gorinchem 72.500 89.800 92.900
Gorinchem - Arkel 68.100 70.800 77.800
Ind. Avelingen - Gorinchem 78.000 86.600 88.700
Gorinchem - Noordeloos 79.900 85.200 88.600

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich