Knooppunt Heerenveen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Heerenveen
KP Heerenveen.png
Knooppunt Heerenveen 2014.jpg
Kruisende wegen NLA007.svgNLA032.svg
Type klaverblad
Opengesteld 1956 [1]

Het knooppunt Heerenveen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverblad. Het knooppunt ligt ten noorden van Heerenveen in de provincie Friesland. Hier kruist de A7 de A32.

Naamgeving

Het knooppunt Heerenveen is genoemd naar de nabijgelegen stad Heerenveen. Samen met het knooppunt Almere, knooppunt Hoogeveen en het knooppunt Gorinchem is het één van de weinige knooppunten die naar een grotere plaats zijn vernoemd.

Configuratie

Het knooppunt is ingericht als een regulier klaverblad zonder rangeerbanen. Er zijn niet zo heel veel knooppunten van dit type in Nederland, maar vanwege de lage intensiteit van het afslaand verkeer volstaat deze constructie. De A32 gaat hier over de A7 heen en beide snelwegen tellen 2x2 rijstroken. De A7 kent weefvakken tot aan Heerenveen-West, evenals de A32 tot aan Heerenveen-Centrum. Ten zuiden van het knooppunt is de omgeving bebouwd; naar het oosten ligt een bedrijventerrein. Naar het westen en noorden is de omgeving open met polders. Het knooppunt ligt op ongeveer zeeniveau.

Geschiedenis

Het verkeersplein Heerenveen midden jaren '50.
Het verkeersplein Heerenveen in 1990.
De ombouw van het verkeersplein tot klaverblad in 1998.

Op 11 december 1953 opende het knooppunt Heerenveen als een verkeersplein (rotonde) met 6 afritten, tegelijk met de eerste rijbaan vanaf de Stobbengaasterweg.[2] Op 31 december dat jaar opende de eerste rijbaan van de A32 tot aan Haskerdijken, en op 24 mei 1956 opende de A7 tussen het verkeersplein en Luxwoude, en de rijksweg 32 tot aan Oudeschoot met één rijbaan.

In 1973 startten werkzaamheden om de rijksweg 7 tussen Joure en Heerenveen om te bouwen tot autosnelweg. Op 19 november 1975 waren deze werkzaamheden voltooid. Op 10 juni 1998 werd het knooppunt Heerenveen als klaverblad geopend en op 30 juni 1999 werd het deel tussen Haskerdijken en het knooppunt Heerenveen verbreed naar autosnelweg. Op 6 september 1999 werd het deel tussen knooppunt Heerenveen en Ter Idzard van de A32 opengesteld, waarmee het knooppunt Heerenveen en de aansluitende wegvakken in zijn huidige vorm voltooid waren.[3]

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om de A7, A32 of het knooppunt Heerenveen aan te passen.

Verkeersintensiteiten

Weg van naar int. 2006[4]
NLA007.svg Heerenveen-West knooppunt Heerenveen 54.700
NLA007.svg knooppunt Heerenveen Tjalleberd 50.300
NLA032.svg Heerenveen-Noord knooppunt Heerenveen 27.900
NLA032.svg knooppunt Heerenveen Akkrum 28.600

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich