Knooppunt Joure

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Joure
KP Joure.png
Knooppunt Joure render.jpg
Kruisende wegen NLA006.svgNLA007.svg
Type half sterknooppunt
Opengesteld 1973 / 2017

Het knooppunt Joure is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als een half sterknooppunt. Het is gelegen bij Joure in de provincie Friesland, waar de A6 op de A7 eindigt.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de plaats Joure, dat direct ten noorden van het knooppunt ligt. De stad Heerenveen ligt 6 kilometer naar het oosten.

Configuratie

Het knooppunt Joure is een knooppunt met drie takken en directe verbindingsbogen met flyovers. Het knooppunt is aangelegd volgens het TOTSO-principe, waarbij verkeer dat op de A7 blijft moet afslaan. De A6-A7 van Emmeloord naar Heerenveen vormt de doorgaande verbinding en is ontworpen op 130 km/h. De verbindingsbogen zijn met één rijstrook uitgerust, de A6-A7 telt 2x2 rijstroken. Het knooppunt is gelegen in landelijk gebied net buiten Joure, omgeven door weilanden. Direct ten noorden van het knooppunt ligt de aansluiting Joure.

Geschiedenis

Het knooppunt Joure zoals dat tussen 1973 en 2017 bestond.

Op 17 juni 1940 opende de weg van Sneek naar Joure (de latere A7) met één rijbaan en op 23 december 1950 opende de weg verder naar de Stobbegaasterweg in Heerenveen. Destijds was er ter hoogte van het huidige knooppunt een ongeregeld kruispunt met een korte rijbaansplitsing. In 1959 werd een tracébesluit genomen om een autosnelweg tussen Lemmer en Joure aan te leggen, waarna op 20 juni 1973 de snelweg opende tussen Lemmer en Joure, destijds als A50.[1] Dat is ook de opleverdatum van het knooppunt Joure. Op 19 november 1975 werd de bestaande weg tussen Joure en Heerenveen verbreed naar een 2x2 autosnelweg. Op 29 juli 1979 werd de A7 opengesteld als autosnelweg tussen Sneek en Joure, inclusief de nieuwe Prinses Margriettunnel.[2] De rotonde was destijds 3-strooks, met een vierde weefvak. De rotonde was in de ongevallenstatistieken een waar zorgenkindje. Dit heeft ertoe geleid dat vaak aanpassingen zijn gepleegd aan de configuratie van dit verkeersplein. In 1983 werd de rotonde versmald naar 2 rijstroken, terwijl in 1990 de derde rijstrook terugkwam en de voorrang werd omgedraaid. Na 2000 zijn er twee bypasses langs de rotonde gelegd; voor de rijrichting van Sneek naar Emmeloord (2006) en voor de rijrichting van Emmeloord naar Heerenveen.

Oorspronkelijke configuratie

bewegwijzering voor het oorspronkelijke knooppunt Joure.

Het knooppunt Joure was oorspronkelijk een driestrooks rotonde met bypasses voor verkeer van Emmeloord richting Heerenveen en voor verkeer van Sneek richting Emmeloord. Aan de zuidkant van de rotonde eindigde de A6; aan de westkant sloot de A7 naar Sneek aan en aan de oostkant de A7 naar Heerenveen. Aan de noordkant sloot de Geert Knolweg aan, een hoofdweg Joure in. Het midden van de rotonde was gelandscaped. De rotonde had een diameter van 250 meter en lag op zeeniveau. Geen van de aansluitende takken was met verkeerslichten geregeld. De rijbanen van de A7 vanuit het westen en de A6 versmalden vlak voor het knooppunt tijdelijk naar één rijstrook in de richting van het knooppunt. De A7 vanuit Heerenveen had dit niet vanwege de grotere hoeveelheid verkeer. Bij het ontwerp van het knooppunt werd rekening gehouden met een vijfde tak die rechtstreeks naar de A32 ter hoogte van Sythuzen had moeten leiden.

Reconstructie 2016-2017

Het nieuwe knooppunt Joure.

Aanleiding

Op de aansluitende wegvakken van knooppunt Joure stond vaak file, met name vanuit Joure en Sneek. Dit werd veroorzaakt doordat het verkeer vanuit Heerenveen vrijwel ongehinderd de rotonde op kon rijden, waardoor het verkeer komend uit Sneek en Joure dat richting Heerenveen wilde geblokkeerd raakte. De doorstroming was daardoor vaak het slechtst vanuit Sneek en Joure, hoewel deze takken een stuk rustiger zijn dan die vanuit Emmeloord en Heerenveen.

Procedures

In 2003 hebben Rijk en regio besloten om de problematiek rond het knooppunt Joure gezamenlijk aan te pakken. In 2006 is daarvoor een convenant ondertekend. In eerste instantie werd ingezet op tijdelijke maatregelen tot de middellange termijn. De financiering die beschikbaar kwam uit het afblazen van de Zuiderzeelijn (Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn) maakte de aanleg van het knooppunt mogelijk, waarmee de aanpak voor enkel de middellange termijn in 2007 werd stopgezet en ingezet werd op een definitieve oplossing voor het knooppunt Joure. In 2008 is de verkenning voor de aanpak gestart. In 2009 nam minister Eurlings de aanvangsbeslissing voor het knooppunt en betekende de start van de planstudiefase. In 2010 werd het project opgenomen in de crisis- en herstelwet. Op 21 mei 2012 is het ontwerp-tracébesluit genomen,[3][4] gevolgd door het definitieve tracébesluit op 7 november 2013.[5] Op 16 juli 2014 werden de beroepen tegen het tracébesluit niet-ontvankelijk en ongegrond verklaard door de Raad van State.[6]

Uitvoering

In november 2014 is de aanbesteding van start gegaan[7] en het project is in juni 2015 gegund.[8] De grootschalige werkzaamheden zijn in november 2015 gestart, officieel startte de aanleg met een ceremonie op 22 januari 2016.[9] Bij de werkzaamheden is in de tweede helft van 2017 een flinke eindspurt ingezet, waarbij op 12 oktober 2017 de eerste verbindingen over het knooppunt werd opengesteld, van Sneek naar Heerenveen en Emmeloord. 13 oktober opende het nieuwe knooppunt volledig met de ingebruikname van de verbindingen van Heerenveen en Emmeloord richting Sneek. Op 14 oktober 2017 is vervolgens de rest van de rotonde voor verkeer van en naar Joure buiten gebruik gesteld. De openstelling van het nieuwe knooppunt Joure was provisorisch, tot medio 2019 waren nog afrondende werkzaamheden en de aansluiting Joure kwam pas in juli 2018 gereed.

De rotonde is vervangen door een volwaardig, ongelijkvloers half sterknooppunt ten zuiden van het voormalige knooppunt[10]. De route van Emmeloord naar Heerenveen is de doorgaande verbinding. Het knooppunt Joure is het eerste bouwproject dat specifiek gedimensioneerd is op 130 km/h. Tevens zijn alle procedures doorlopen met als uitgangspunt 130 km/h.[11]

Ontwerp

Het knooppunt Joure heeft flyovers.

Het knooppunt Joure ligt circa 1,5 kilometer ten zuiden van het voormalige verkeersplein; de A6 is met 2 kilometer ingekort. De A7 is vanaf Joure rechtgetrokken over een nieuw tracé van 1,1 kilometer lengte met 2x2 rijstroken tot het nieuwe knooppunt. Het knooppunt heeft directe verbindingswegen met 1 rijstrook per richting, maar is gedimensioneerd op 2 rijstroken per richting. Tussen het knooppunt Joure en de aansluiting Joure is een weefvak in beide richtingen aangelegd. De uit- en invoegstroken van en naar het zuiden beginnen/eindigen direct ten noorden van de Scharsterrijnbrug.

Met de verplaatsing van het knooppunt werd de A6 effectief 1,7 kilometer ingekort. De route via de A7 werd circa 0,7 kilometer langer. Opvallend is dat het wegvak tussen het knooppunt en het viaduct met de Haskerveldweg is voorzien van hectometering met A6. Eveneens zijn de verbindingswegen van de aansluiting Joure en de boog A7 vanuit Heerenveen naar de A7 richting Sneek in het knooppunt voorzien van hectometerpaaltjes met daarop A6. De aansluiting Joure valt binnen de afritnummering van de A7.

Kosten

Het project was voor € 77 miljoen in het MIRT opgenomen. Hiervan wordt € 53 via het Regiospecifiek Pakket gefinancierd en € 13 miljoen rechtstreeks via het Rijk, waarvan € 4 miljoen in een later stadium is toegevoegd om het project geschikt te maken voor 130 km/h.[12]

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012
NLA006.svg Sint Nicolaasga - Knooppuntsymbool.svg Joure 34.000 39.600
NLA007.svg Joure-West - Knooppuntsymbool.svg Joure 25.600 26.400
NLA007.svg Knooppuntsymbool.svg Joure - Oudehaske 54.300 57.100

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich