Knooppunt Klaaswaal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Klaaswaal
KP Klaaswaal.png
Blank.png
Kruisende wegen NLA004.svgNLA029.svg
Type Splitsing
Opengesteld nooit voltooid

Het knooppunt Klaaswaal was een gepland knooppunt in Nederland waar de autosnelweg A29 zou aantakken op de A4 ter hoogte van Klaaswaal in de provincie Zuid-Holland. Het knooppunt was gepland als splitsing.

Naamgeving

De naam van het knooppunt is afkomstig van het dorp Klaaswaal dat enkele kilometers ten zuidoosten van het geplande knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt was gepland als een simpele splitsing waar de A29, komende uit Rotterdam, zou aansluiten op de A4 komende van Knooppunt Benelux. Het wegvak ten zuiden van het knooppunt behoort tot rijksweg 4 maar is bewegwijzerd als A29. Alleen de verkaveling en de ruimtereservering tussen de rijbanen van de A29 verraden het geplande knooppunt. Klaaswaal is het officiële zuidelijke eindpunt van de A29. De rijbanen van de A4 hadden onder de westelijke rijbaan van de A29 moeten doorlopen. De A29 ligt hier verhoogd, op een dijklichaam. Beide rijbanen van de A4 waren dan tussen de rijbanen van de A29 uitgekomen. Dit wordt gemarkeerd door twee slootjes die te zien zijn in de grondwerken.[1] Aannemelijk is dat in zuidelijke richting het verkeer vanaf de A29 had moeten invoegen op de A4 en dat in noordelijke richting het verkeer voor de A29 had moeten uitvoegen om links in- en uitvoegen te voorkomen.

Geschiedenis

De ontwikkeling van autosnelwegen ten westen van Rotterdam begon relatief laat. De haven van Rotterdam was in de jaren 60 de grootste ter wereld en in 1967 opende de Beneluxtunnel. Op 27 december 1972 opende de A4 tussen Pernis en het knooppunt Benelux[2]. Oorspronkelijk was de rijksweg 4, in eerdere rijkswegenplannen rijksweg 19, voorzien doorgetrokken te worden richting het Hellegatsplein. Deze optie is nog steeds open in de Nota Mobiliteit, maar geld ontbreekt. In het oorspronkelijk ontwerp van het knooppunt is met deze doortrekking rekening gehouden. De later aangelegde metrolijn dwars door het knooppunt is zodanig getraceerd dat een toekomstige voltooiing van het sterknooppunt niet in de weg wordt gestaan.

Oorspronkelijk ontwerp knooppunt Benelux. Tekening Rijkswaterstaat

Voor het knooppunt Klaaswaal zijn alleen beginnende grondwerkzaamheden uitgevoerd, te zien aan het rijbaanverloop van de huidige A29. De rijbaan richting het zuiden ligt verhoogd en de rijbanen buigen flink uit elkaar zodat de rijbanen van de A4 er tussen passen. Het deel van de huidige A29 tussen Klaaswaal en knooppunt Sabina hoort bij rijksweg 4. Dit is te zien aan de hectometering die ter hoogte van het geplande knooppunt een sprong maakt. De hoge waarden ten zuiden van Klaaswaal komen overeen met een doorlopende hectometering van de A4 vanaf Benelux. Bij het plaatsen van de hectometerpaaltjes was in eerste instantie het wegnummer A4 op de bordjes aangebracht, hier zijn later stickers met het nummer A29 overheen geplakt.

Toekomst

Voor het betreffende deel tussen Benelux en Klaaswaal zijn tot op heden geen concrete plannen. Het verkeer zal zo lang over de A15 tussen knooppunt Benelux, knooppunt Vaanplein en de A29 v.v. worden geleid. Aanleg van het ontbrekende stuk is nog mogelijk. Het tracé is vrij van bebouwing maar vooralsnog zullen dit deel van de A4 en een voltooid knooppunt Klaaswaal toekomstmuziek zijn.

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich