Knooppunt Knokke-Heist

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Knokke-Heist
KP Knokke-Heist.png
Kruisende wegen BE-N49.svgA11 BE.svg
Type half ster
Opengesteld 1 september 2017
Plankaart van het knooppunt.

Het knooppunt Knokke-Heist is een knooppunt in België, gelegen nabij Westkapelle. Hier sluit de A11 aan op de N49. Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de gemeente Knokke-Heist, waar het knooppunt in ligt.


Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als half sterknooppunt, waarbij de A11 afbuigt van de N49. De doorgaande richting is de N49 die met 2x2 rijstroken richting Knokke-Heist loopt. De A11 buigt af met 2 rijstroken richting Brugge en één rijstrook richting Maldegem. De overige verbindingen hebben één rijstrook.

Geschiedenis

Op 30 april 2009 werd het definitieve tracé van de A11 vastgelegd en in 2010 het referentieontwerp afgerond. De aanleg begon op 22 maart 2014. Het knooppunt werd in delen al opengesteld tijdens de bouw. De A11 opende inclusief het knooppunt op 1 september 2017 voor het verkeer.[1] De A11 maakte deel uit van het missing-links programma van de Vlaamse overheid en is gerealiseerd door middel van een PPS-constructie met een DBFM-contract. Bij opening was het de eerste nieuwe snelweg in België in 17 jaar tijd.

Referenties

Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine