Knooppunt Kruisdonk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruisdonk
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 1975

Het knooppunt Kruisdonk is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als splitsing. Het knooppunt ligt ten noorden van Maastricht in de provincie Limburg. Hier kruist de A2 de A79.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het landhuis Kruisdonk, dat ten noorden van het knooppunt ligt en als rijksmonument is aangemerkt. Dit landhuis is in 1880 gebouwd en ligt aan de gelijknamige weg Kruisdonk.

Configuratie

Het knooppunt is een reguliere splitsing, waarbij de A2 vanaf Maastricht naar Eindhoven en vice versa de doorgaande richting is. Verkeer dat de A79 wil gebruiken slaat af. Alle verbindingswegen zijn tweestrooks uitgevoerd. De verbinding van Heerlen naar Geleen en vice versa verloopt via afritten. De omgeving van het knooppunt is redelijk bebouwd, de buitenwijk Amby ligt direct ten zuiden van het knooppunt, Rothem ligt ten noordoosten. Het knooppunt ligt circa 49 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Eerste aanleg

Het oorspronkelijke knooppunt als splitsing.

Op 17 mei 1960 opende de A2 tussen Meerssen en Maastricht ter plaatse van het latere knooppunt Kruisdonk. Een jaar eerder was de traverse door Maastricht reeds opengesteld.[1] De A79 opende pas later: in 1967 begonnen de werkzaamheden om de A79 aan te leggen, maar het deel tussen het knooppunt Kruisdonk en Hulsberg opende pas in 1975 voor het verkeer.[2] Binnen het knooppunt was oorspronkelijk de A79 van Maastricht naar Heerlen de doorgaande verbinding, verkeer dat de A2 wilde volgen moest afslaan.

Aanpassing knooppunt

Het ontwerp van het aangepaste knooppunt Kruisdonk.

In Maastricht is de N2 tussen 2011 en 2016 vervangen door een dubbeldeks tunnel met in totaal 8 rijstroken. Er zijn 2x2 doorgaande en 2x2 parallelstroken aangelegd. Het knooppunt Kruisdonk is daarvoor aangepast, ten zuiden van het knooppunt is een parallelstructuur gerealiseerd die de tunnel in gaat, terwijl er een toerit is gekomen voor verkeer vanaf Heerlen naar Geleen, dat gebruik maakt van aansluiting 1 in de A79. Andersom van Geleen naar Heerlen dient men van aansluiting 52 in de A2 gebruik te maken.[3] Tevens is de doorgaande richting op het knooppunt gewijzigd van Heerlen - Maastricht naar Eindhoven - Maastricht, waarmee een TOTSO in de A2 verdween. Het deelproject knooppunt Kruisdonk van het A2 Maastricht-project opende op 25 juli 2014 voor het verkeer. Sindsdien is het knooppunt volledig te berijden.[4] De parallelstructuur naar de Koning Willem-Alexandertunnel opende op 16 december 2016 voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
Meerssen - Kruisdonk 39.100 45.900 50.000 64.300
Kruisdonk - Maastricht 74.200 72.300 65.200 102.900
Kruisdonk - Bunde 33.500 26.300 23.900 38.500

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich