Knooppunt Lankhorst

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Lankhorst
KP Lankhorst.png
KP Lankhorst.jpg
Kruisende wegen NLA028.svgNLA032.svg
Type Trompet
Opengesteld 1979

Het knooppunt Lankhorst is een knooppunt in Nederland, vlakbij Meppel. Hier kruist de A28 de A32, die hier begint. Het knooppunt ligt in de provincie Overijssel.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar een buurtschap zonder duidelijke kern, Lankhorst, ruim 2 kilometer ten noordoosten van het knooppunt. Alhoewel wel op kaarten aangegeven zijn er geen komborden of andere aanduidingen van het bestaan van Lankhorst te vinden. De plaatsen Meppel en Staphorst liggen beiden dichterbij.

Configuratie

Knooppunt Lankhorst 2014.jpg

Het knooppunt is een uitgerekt trompetknooppunt, die sterk in de noord-zuidrichting is uitgerekt door de nabijheid van de spoorlijn Zwolle - Leeuwarden. Oorspronkelijk vormde het knooppunt enkel een splitsing, waarbij de A32 een aftakking vormt van de A28. Sinds 2009 is het knooppunt volledig. De toerit vanaf de aansluiting Staphorst gaat hier in noordelijke richting over in de uitvoeger naar de A32. Andersom is dit niet het geval. Tussen knooppunt Lankhorst en de aansluiting Meppel-Zuid liggen aan beide zijden weefvakken. Richting zuiden gaat de linkerrijstrook over in de verbinding richting Hoogeveen, de rechterrijstrook en het weefvak worden dan de twee doorgaande rijstroken richting Zwolle, als taper op de A28 invoegend.

Vanuit de richting Zwolle gaan 2 rijstroken naar de A32 en 2 naar de A28. De verbindingen vanaf Hoogeveen naar Meppel vice versa verlopen via krappe bogen, waarbij de verbinding van Meppel naar Hoogeveen vrij ver naar het zuiden loopt. Het wegvak van de A32 telt, net als de A28 naar Hoogeveen, 2x2 rijstroken. De A32 ligt op een dijklichaam in verband met de kruising van een kanaal even ten noorden van het knooppunt. De A28 ten zuiden van het knooppunt telt 4+3 rijstroken.

Geschiedenis

Het deel bij knooppunt Lankhorst was het eerste deel van de A28 dat ten noorden van Zwolle werd gebouwd, op 23 mei 1969 opende de A28 en de A32 tussen de Lichtmis (aansluiting Nieuwleusen) en Meppel-Zuid. De A28 liep tot 25 januari 1979 nog niet door richting Hoogeveen, zodat pas na 10 jaar sprake was van een knooppunt tussen twee snelwegen.

Oorspronkelijk was het knooppunt onvolledig, men kon alleen vanaf Zwolle richting Leeuwarden en vice versa, voor de relaties van en naar Hoogeveen vanaf de A32 moest het verkeer gebruikmaken van de nabijgelegen (en kortere) N851. Op 7 juli 2008 begonnen de werkzaamheden om het knooppunt volledig te maken, waarbij de boog vanaf Zwolle richting Leeuwarden verplaatst moest worden om plaats te maken voor de lus vanaf Leeuwarden naar Hoogeveen. Een krappe boog werd gebouwd vanaf Hoogeveen naar Leeuwarden. Deze twee nieuwe verbindingen hebben een maximumsnelheid van 50 km/uur. Op 10 september 2009 werd het knooppunt volledig opengesteld voor het verkeer.

In de herfst van 2009 werd op het knooppunt de nieuwe bewegwijzering autosnelwegen (NBA) toegepast. Met name de tapersituatie vanaf Zwolle richting Leeuwarden werd hierdoor een stuk duidelijker voor het verkeer.

In mei 2010 is gestart met de verbreding van de A28 tussen Zwolle-Noord en het knooppunt Lankhorst. De snelweg is hier verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken, wat naar verwachting met name de filedruk 's ochtends bij de samenkomst vanaf de A32 en A28 zal verminderen. Tussen Staphorst en knooppunt Lankhorst zijn in noordelijke richting 4 rijstroken gekomen, 2 naar de A28 en 2 naar de A32, zodat de taper kwam te vervallen. In de andere richting is juist een taper toegepast van Meppel naar Zwolle. Op 29 april 2011 zijn alle werkzaamheden voltooid.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2019
NLA028.svg Staphorst - Knooppuntsymbool.svg Lankhorst 80.000 81.800 88.600
NLA028.svg Knooppuntsymbool.svg Lankhorst - De Wijk 40.000 48.300 56.900
NLA032.svg Knooppuntsymbool.svg Lankhorst - Meppel-Zuid 40.000 48.000 57.300

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich