Knooppunt Lummen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Lummen
KP Lummen.png
Knooppunt Lummen.jpg
Kruisende wegen E313.svgE314.svg
Type turbine
Opengesteld 1971 & 2012

Het knooppunt Lummen ook wel Het Klaverblad van Lummen genoemd, is een knooppunt in België, vormgegeven als turbineknooppunt. Hier kruist de E313 de E314.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de plaats Lummen wat ten zuidwesten van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt Lummen is een turbineknooppunt waarbij de E313 de E314 kruist. Voor 2012 was het knooppunt een verkeersplein geïntegreerd met een af- en oprit naar industrieterrein Zolder-Lummen, wat sinds de ombouw verleden tijd is.

Geschiedenis

De E313 tussen Beringen en Hasselt-Zuid opende in 1962 voor het verkeer. De E314 richting Genk opende pas in 1971 en sindsdien is er sprake van een knooppunt. In 1979 opende pas de E314 richting Halen, waarmee alle richtingen aanwezig waren. Het knooppunt opende eerst als een verkeersplein, waarbij de hoofdrijbanen van de E313 en E314 elkaar ongelijkvloers kruisten. Vanwege de toegenome verkeersdrukte in de loop van de jaren kon het knooppunt onvoldoende de verkeersstromen verwerken en gebeurden er regelmatig ongelukken. Gefaseerd is het knooppunt van 2007 tot en met 2012 omgebouwd naar een volwaardige klaverturbine. De ontsluiting van het industrieterrein Zolder-Lummen geschiedt sinds 2007 via een eigen op- en afrit ten zuiden van knooppunt Lummen aan de E313. Op 10 juni 2012 werd het nieuwe knooppunt officieel ingehuldigd door Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits. De ombouw van het knooppunt zorgde voor een zeer sterke afname in het aantal files en het aantal verkeersongevallen daalde spectaculair. Het aantal verkeersslachtoffers daalde op een jaar tijd van 43 naar 0.[1] In totaal werd ongeveer 40 miljoen geïnvesteerd.

Toekomst

Door de recente ombouw van het knooppunt zijn voorlopig geen aanpassingen nodig aan het knooppunt. Wel is de E313 tussen Antwerpen en Lummen overbelast. Bij de ombouw van het knooppunt Lummen is rekening gehouden met een verbreding van de E313 naar 2x3 rijstroken ten noorden van het knooppunt.

Referenties

Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine