Knooppunt Ommedijk

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt Maaldrift)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ommedijk
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 2024

Het knooppunt Ommedijk, eerder bekend onder de alternatieve naam knooppunt Maaldrift, is een gepland knooppunt in Nederland, gelegen op de grens van de gemeentes Wassenaar en Leiden. Hier moet de N434 (RijnlandRoute) op de A44 aansluiten. De N434 is samen met een deel van de N206 onderdeel van het project RijnlandRoute.

Naamgeving

De naam Ommedijk is afkomstig van de Ommedijkse Polder vlakbij het geplande knooppunt. Verder loopt de Ommedijkseweg parallel aan de A44 waar het knooppunt zal komen te liggen.

De alternatieve benaming Maaldrift is afkomstig van het gehucht Maaldrift, onderdeel van de gemeente Wassenaar, dat ten zuidwesten van het knooppunt ligt. De naam knooppunt Maaldrift kwam voor het eerst voor in het voorontwerp-provinciaal inpassingsplan van de provincie Zuid-Holland. De naam knooppunt Oude Rijn is ook voorgekomen in documentatie van de Rijnlandroute.[1]

Configuratie

Het knooppunt wordt een standaard trompetknooppunt waarbij de N434 onder de A44 doorgaat. Beide verbindingsbogen van en naar Leiden tellen 2 rijstroken. Tussen het knooppunt Ommedijk en de aansluiting Leiden van de A44 liggen 2x4 rijstroken in de vorm van weefstroken. De N434 komt zowel in het knooppunt als ten oosten ervan verdiept te liggen in een open tunnelbak.

Toekomst

De bouw van de Rijnlandroute startte in 2017, met een openstelling medio 2024.[2][3]

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich