Knooppunt Vlaardingen

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt Maeslant)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Vlaardingen
KP Vlaardingen.png
Kruisende wegen NLA020.svgNLA024.svg
Type half ster
Opengesteld 2022
Het ontwerp van het knooppunt.

Het knooppunt Vlaardingen is een gepland knooppunt in Nederland, gelegen nabij de gelijknamige stad Vlaardingen. Hier zal de A20 de A24 kruisen. Het knooppunt wordt vormgegeven als een half sterknooppunt.

Naamgeving

De oorspronkelijke werknaam die in de RWS-Doelenstrategie was opgenomen, was "Maeslant". Deze naam was een directe afgeleide van de naam van de waterkering in de Nieuwe Waterweg en refereerde aan het naburige Maasland. Uiteindelijk is er gekozen om de naam "Vlaardingen" te gaan gebruiken voor het knooppunt, naar de naastgelegen stad. De gemeente Vlaardingen zelf had de wens om de naam 'Flardingaplein' te gebruiken.[1]

Configuratie

Volgens de ontwerpen uit de ontwerp-rijksstructuurvisie zal het knooppunt worden vormgegeven als een half sterknooppunt, waarbij de A20 via een TOTSO loopt, men moet dan afslaan om de A20 te volgen. De doorgaande verbinding op het knooppunt loopt vanaf Rotterdam richting Europoort met 2x3 rijstroken op de aansluitende wegvakken, maar 2x2 rijstroken door het knooppunt zelf. De ontwerpsnelheid van het knooppunt is 80 km/h. De A20 naar Hoek van Holland sluit er met directe verbindingsbogen op aan. Het knooppunt komt naast de Krabbeplas, ongeveer halverwege de huidige aansluitingen Vlaardingen-West en Maassluis. De verzorgingsplaats Aalkeet wordt voor de aanleg van het knooppunt opgeheven.

Toekomst

Het knooppunt is onderdeel van het project Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO), waarbij voor de aanleg van de Blankenburgtunnel is gekozen. Omdat de zwaarste verkeersstroom in de toekomst vanaf Rotterdam naar de Europoort en vice versa zal lopen, wordt dit de doorgaande richting. Het is gepland het project tussen 2018 en medio 2022-2024 uit te voeren.

Referenties