Aansluiting Winsum

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt Noorderhoogebrug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7 Winsum
Weg
Kruisende wegen /Groningerweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 2015

De aansluiting Winsum is een aansluiting met afritnummer 7 in de N46 ten noordoosten van de stad Groningen in de provincie Groningen. Het dorp Winsum ligt op circa 12 kilometer afstand ten noorden van Groningen aan de N361. Dichter bij de aansluiting ligt het gehucht Noorderhoogebrug en in noordoostelijke richting aan de Groningerweg het dorp Zuidwolde. De N46 maakt hier in zuidoostelijke richting deel uit van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting is een halfklaverblad en geïntegreerd in het knooppunt Boterdiep. De N361 gaat iets verdiept onder de N46 door en heeft ter hoogte van de aansluiting gescheiden rijbanen. De N361 begint bij deze aansluiting. Richting Zuidwolde loopt de Groningerweg nummerloos door. De N46 telt 2x2 rijstroken en sluit direct ten noorden van de aansluiting aan op de N370 die het noordelijke deel van de Ring Groningen vormt. De kruisingen van de N361 met de aansluiting zijn ongeregeld. Parallel aan de N361 loopt het Boterdiep, een kanaal tussen Groningen en Uithuizen. De N46 kruist het kanaal en de N361 met één overspanning die bestaat uit drie velden.

Vanaf deze aansluiting zijn niet alle relaties mogelijk. Zo is vanaf de N361 via deze aansluiting de N370 niet te bereiken. Ook kan verkeer vanaf de N370 de N361 niet bereiken. Hiervoor dient men de nabij gelegen aansluiting Noorderhoogebrug te gebruiken.

Geschiedenis

De oostring van Groningen waar de huidige N46 deel van uitmaakt is in twee fases gereedgekomen. In 1983 het deel tussen de knooppunt Boterdiep en het Damsterdiep. Drie jaar later in 1986 volgde het zuidelijke N46-segment richting het voormalige knooppunt Europaplein Dit wegvak had vroeger het nummer N28 tot begin jaren 90, de N46 liep toen via de noord- en westring naar rijksweg 7. Na een uitwisseling tussen de provincie Groningen en het rijk werd de route van de N46 verlegd van de noord- en westring naar de oostring. Op de plek van de huidige aansluiting Winsum lag voorheen een geregelde gelijkvloerse kruising. De N361 lag toen verhoogd en iets verder van het Boterdiep af. De N46 kruiste het Boterdiep toen ook met een vaste brug.

In 2010 werd begonnen met de ombouw van de oostring van Groningen naar een volledig ongelijkvloerse situatie om het groeiende verkeer in de toekomst aan te kunnen. De kruising met de N361 is hierbij ongelijkvloers gemaakt in de vorm van een halfklaverblad. Omdat de aansluiting hierbij dichter op het knooppunt met de N370 kwam te liggen is de aansluiting hieraan gekoppeld. De nieuwe aansluiting Winsum kwam in de zomer van 2015 gereed. De werkzaamheden aan de oost- en noordring werden in augustus 2016 afgerond en ruim een maand later op 1 oktober feestelijk afgesloten.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool