Knooppunt Zestienhoven

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt Schieveen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Zestienhoven
KP Schieveen OTB 2015.jpg
Kruisende wegen NLA013.svgNLA016.svg
Type splitsing
Opengesteld 2025

Het knooppunt Zestienhoven is een in aanleg zijnd knooppunt in Nederland, gelegen bij Rotterdam. Hier splitst de A16 van de A13 af.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de polder Zestienhoven, die ook zijn naam heeft gegeven aan de woonwijk Zestienhoven en het voormalige vliegveld Zestienhoven (sinds 2010 Rotterdam-The Hague Airport).

In de planvorming is ook wel de naam knooppunt Schieveen gebruikt. Deze naam was afgeleid van de Schieveense Polder.

Configuratie

Het knooppunt Zestienhoven is verweven met de aansluiting Rotterdam-The Hague Airport, die blijft bestaan. Het knooppunt zelf is een splitsing, waarbij de verbinding Den Haag - Breda de doorgaande verbinding vormt met 2x2 rijstroken. De A13 vormt de noord-zuidverbinding tussen Den Haag en Rotterdam en telt ten noorden en ten zuiden van het knooppunt 2x3 rijstroken. De A16 telt ten oosten van het knooppunt 2x3 rijstroken. De aansluiting Berkel en Rodenrijs wordt gebruikt voor lokaal verkeer en voor verkeer vanaf het Kleinpolderplein richting Breda. Dit is vooral een uitwijkroute voor de A20.

Toekomst

Het knooppunt Zestienhoven wordt aangelegd in het kader van de doorgetrokken A16 vanaf het knooppunt Terbregseplein. De bouw van de doorgetrokken A16 begon officieel op 18 maart 2019.[1] Op 6 maart 2022 werd het eerste definitieve component van het nieuwe knooppunt in gebruik genomen, de omgelegde rijbaan van de A13 richting Den Haag.[2] De A16 zelf moet medio 2025 worden geopend.

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich