Knooppunt Slufter

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Slufter
KP Slufter.png
Kruisende wegen NLN015.svgNLN015.svg
Type splitsing
Opengesteld 2004

Het knooppunt Slufter is een knooppunt in Nederland, gelegen in de N15 bij de Maasvlakte in Rotterdam.

Naamgeving

De Slufter is een depot voor vervuild slib dat een ringdijk heeft en daarmee feitelijk een meer is, gelegen ten westen van het knooppunt. De Slufter is aangelegd door de gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat tussen 1986 en 1987.

Een slufter in het algemeen is een getijdengebied waar bij hoogtij vers zand uit zee wordt aangevoerd naar de duinen. Direct naast 'De Slufter' ligt een natuurlijke slufter, ten zuiden van het knooppunt. Onduidelijk is naar welke van deze twee het knooppunt Slufter is vernoemd.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing. De traditionele N15 (Europaweg) vormt de doorgaande verbinding maar ligt in een scherpe bocht en gaat ook over het spoor heen. De nieuwe N15 (Maasvlakteweg) telt ook 2x2 rijstroken en voert nog verder westwaarts over Maasvlakte 2.

Geschiedenis

Onduidelijk is wanneer het knooppunt exact is aangelegd, het Distripark is in 1997 in gebruik genomen, de N15 vanaf de Maasvlakte tot Oostvoorne opende in 2004 voor het verkeer. Toen is ook de ongelijkvloerse kruising aangelegd, die in 2019 de status van een knooppunt kreeg. De oorspronkelijke aansluiting kreeg meer betekenis met de bouw van Maasvlakte 2 en de nieuwe Maasvlakteweg, die in 2012 is opengesteld. Daarvoor gaf de afrit alleen toegang tot het Distripark.

Oorspronkelijk was dit knooppunt een afrit van de N15 en heette de 'Havens 8500-9900'. Een oudere naam is Distripark Maasvlakte. De naam 'knooppunt Slufter' is in 2019 geïntroduceerd. Eén van de bestemmingen was destijds 'Strand Slufter', tegenwoordig 'Strand Maasvlakte'.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich