Knooppunt Hofvliet

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knooppunt Vlietland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hofvliet
Kruisende wegen
Type half stack
Opengesteld 2024

Het knooppunt Hofvliet, eerder bekend onder de alternatieve namen knooppunt Zelden van Passe of het knooppunt Vlietland, is een in aanleg zijnd knooppunt in Nederland, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het knooppunt is vormgegeven als een half stackknooppunt met directe verbindingsbogen en verbindt de A4 met de N434 langs Leiden. De N434 is samen met een deel van de N206 onderdeel van het project RijnlandRoute, waarmee een hoogwaardige wegverbinding tussen Katwijk en de A4 bij Leiden wordt beoogd.

Naamgeving

De naam Hofvliet is waarschijnlijk een samenstelling van de Hofpolder bij Zoeterwoude en de Vlietpolder, tevens is de Vliet een waterweg die tussen Leiden en Den Haag loopt. Ook ligt er in de Voorburgse wijk Starrenburg II een straat met de naam Hofvliet. Het woord "vliet" is Oudnederlands voor watergang.

De eerdere alternatieve namen Vlietland en Zelden van Passe zijn respectievelijk afkomstig van een meer in de Vlietpolder ten zuiden van Leiden en een oude poldermolen met de naam Zelden van Passe die stamt uit 1642. Deze molen, een rijksmonument, werd gebruikt om de polder droog te malen. De molen kan in geval van nood nog steeds voor deze taak worden ingezet. [1]

Configuratie

Het knooppunt Hofvliet is vormgegeven als een aangepast half sterknooppunt, met directe verbindingsbogen van en naar de N434. De A4 heeft ter plekke een parallelstructuur met 4x2 rijstroken die door het knooppunt gaat. Ten zuiden van het knooppunt gaat dit over in 2x4 rijstroken richting Den Haag. Ten noorden van het knooppunt loopt de parallelstructuur door tot Leiden. Naar het westen loopt de N434, een 2x2 autoweg langs de zuidkant van Leiden. Het knooppunt ligt op ongeveer 700 meter afstand van het Vlietland.

Toekomst

Het knooppunt in aanbouw in september 2022.

Het knooppunt Hofvliet wordt aangelegd als onderdeel van de N434, een nieuwe provinciale autoweg ten zuiden van Leiden langs. De Rijnlandroute krijgt aan de zuidkant van Leiden twee nieuwe knooppunten, het knooppunt Hofvliet met de A4 en het knooppunt Ommedijk met de A44. Het ontwerp-tracébesluit hiervoor is op 9 mei 2014 ter inzage gelegd.[2] Het is gepland om het knooppunt, de parallelstructuur van de A4 en de N434 tussen 2017 en 2024 aan te leggen.[3] Op 21 september 2020 werd de verlengde parallelstructuur richting Den Haag in gebruik genomen door het knooppunt. Op 12 oktober 2020 werd de vernieuwde hoofdrijbaan van de A4 richting Amsterdam door het knooppunt in gebruik genomen.

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks gemiddeld 158.800 voertuigen over de A4 ter hoogte van het toekomstige knooppunt.[4] De verwachte verkeersintensiteit op de N434 bedraagt 57.000 voertuigen per dag.

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich