Knooppunt Westerlee

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Kreuz symbool.png
Westerlee
KP Westerlee.png
Knooppunt Westerlee 2015.jpg
Kruisende wegen NLA020.svgNLN213.svgNLN223.svg
Type turboplein
Opengesteld 2014

Het knooppunt Westerlee is een knooppunt in Nederland, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het knooppunt is vormgegeven als een gelijkvloers turboplein, gelegen aan het begin van de A20 bij Westerlee.

Naamgeving

Het knooppunt Westerlee is vernoemd naar het dorp Westerlee in de gemeente Westland. Het turboplein wordt ook het 'Westerleeplein' genoemd.

Configuratie

Het knooppunt Westerlee is een met verkeerslichten geregeld turboplein. Hier begint de A20 richting Rotterdam, en eindigt de N213 uit Den Haag. Men kruist er de N223 die van Delft richting Hoek van Holland loopt.

Geschiedenis

Het knooppunt Westerlee als naam is in 2015 ingevoerd met de uitrol van de Nieuwe Bewegwijzering Autosnelwegen (NBA). Hiervoor bestond het 'knooppunt' als kruispunt met verkeerslichten, dat in 2014-2015 is omgebouwd tot turboplein met verkeerslichten in het kader van het '3-in-1-project' van de provincie Zuid-Holland.[1] Het verkeersplein kwam in november 2014 grotendeels gereed. De status van het turboplein als 'knooppunt' is discutabel.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 37.000 voertuigen vanaf het turboplein de A20 op en af.

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich