Knooppunt Zaandam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Zaandam
KP Zaandam.png
KP Zaandam.jpg
Kruisende wegen NLA007.svgNLA008.svg S151.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 1970

Het knooppunt Zaandam is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverturbine. Het knooppunt ligt bij de stad Zaandam in de provincie Noord-Holland en hier kruist de A7 de A8.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de 73.000 inwoners tellende stad Zaandam, onderdeel van de gemeente Zaanstad dat voornamelijk ten westen van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt is een voorbeeld van een standaard klaverturbine, met een directe turbineboog voor verkeer vanaf Purmerend richting Amsterdam. De overige interne verbindingen verlopen via een klaverlus. Het knooppunt kent geen rangeerbanen. Op het knooppunt is de A8, ook wel de Coentunnelweg genoemd, de doorgaande verbinding. A7 begint net ten westen van het knooppunt waar deze aansluit op de Zaanse stadsroute S151. De A7 telt 2x2 rijstroken en een spitsstrook in beide richtingen tot Purmerend, terwijl de A8 2x4 rijstroken telt richting Amsterdam en 2x2 richting Westzaan. Op de verbindingswegen van Purmerend naar Amsterdam en vice versa is een spitsstrook in gebruik. Het gebied ten westen en zuiden van het knooppunt is bebouwd, naar het oosten liggen polders en naar het noorden een meertje. Door het noorden van het knooppunt loopt de spoorlijn Zaandam - Purmerend en door het oosten van het knooppunt loopt een hoogspanningsleiding. Het knooppunt ligt circa 1 meter boven zeeniveau, alhoewel het gebied direct naar het oosten beneden zeeniveau ligt.

Geschiedenis

Reeds in 1935 opende de weg tussen Zaandam en Purmerend als een reguliere provinciale weg. De eerste snelweg was de A8, die op 29 februari 1968 opende tussen Oostzaan en het knooppunt Zaandam. Een jaar later, op 11 februari 1969 opende de A8 tot aan Zaandijk.[1] In 1970 opende de provinciale weg S14 als 2x2 autosnelweg aangelegd door het Rijk tussen Zaandam en het knooppunt Zaandam en werd ook de oude provinciale weg uit 1935 omgebouwd tot 2x2 snelweg. In 1970 was het knooppunt dus opengesteld.[2]

Tussen 1987 en 1990 werd de A8 tussen knooppunt Zaandam en het knooppunt Coenplein verbreed naar 2x3 rijstroken. In 1997 volgde een vierde rijstrook richting Amsterdam, en in dat jaar werd ook de semi-directe boog vanaf Purmerend naar Amsterdam opengesteld. Op 17 december 2007 opende een spitsstrook op de A7 tussen het knooppunt Zaandam en Purmerend-Zuid, waarna de files op dit stuk sterk afnamen.

In 2014 heeft de gemeente Zaanstad stadsroutes ingevoerd op haar wegennet en maakt het deel ten westen van het knooppunt nu deel uit van de S151. In 2015 zijn in het kader van het programma 'beter benutten' spitsstroken aangelegd binnen het knooppunt, van Purmerend richting Amsterdam en vice versa. De verlengde spitsstrook richting Purmerend opende op 5 december 2015, de nieuwe spitsstrook richting Amsterdam opende op 7 december 2015.

Toekomst

Het knooppunt Zaandam wordt vanaf circa 2023 volledig gereconstrueerd. Hierbij wordt de verbinding vanaf Amsterdam naar Purmerend en vice versa de doorgaande richting. De aansluitende wegvakken worden verbreed, zo krijgt de A7 2x4 rijstroken vanaf het knooppunt tot Purmerend, en krijgt de A8 2x6 rijstroken vanaf het knooppunt tot Amsterdam.[3]

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012
NLA007.svg Zaandam - Knooppuntsymbool.svg Zaandam 34.400 ?
NLA007.svg Knooppuntsymbool.svg Zaandam - Zaandijk 76.000 79.200
NLA008.svg Oostzaan - Knooppuntsymbool.svg Zaandam 113.800 118.400
NLA008.svg Knooppuntsymbool.svg Zaandam - Zaandijk 68.200 66.200

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich