Knooppunt Zelzate-West

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Zelzate-West
KP Zelzate-West.png
Kruisende wegen E34 BE.svgR4 BE.svg
Type hybrid stack klaverblad
Opengesteld 2004

Het knooppunt Zelzate-West is een knooppunt in België, vormgegeven als een gemodificeerd klaverblad met een ondertunnelde verbindingsweg. Hier sluit de E34 aan op de R4.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de ten noordoosten van het knooppunt gelegen plaats Zelzate.

Configuratie

Het knooppunt Zelzate-West is een klaverblad waar de E34 de R4 kruist. Het knooppunt is geen zuiver klaverblad. De verbindingslus E34 vanuit Antwerpen naar de R4 richting Gent gaat middels een tunnel (Debbautstunnel) onder het knooppunt door, omdat men deze verbinding vloeiend wilde maken om het verkeer afkomstig van de Nederlandse N62 aan te moedigen via de E34 en R4-west te rijden in plaats van de R4-oost. Ook ruimtebeslag was een argument.

Geschiedenis

Het knooppunt werd opengesteld in 2004.

Trivia

Het knooppunt wordt niet als zodanig bewegwijzerd, maar door de overheid wordt wel de naam knooppunt Zelzate-West gebruikt.

Referenties


Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine