Knooppunt Zurich

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Zurich
KP Zurich.png
Kruisende wegen NLA007.svgNLN031.svg
Type half-stack
Opengesteld 1976

Het knooppunt Zurich is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als een combinatie van een ster, splitsing en afrit. Het is gelegen bij de Afsluitdijk in de provincie Friesland. Hier kruist de A7 de N31.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het dorp Zurich, dat circa 1,5 kilometer ten noorden van het knooppunt ligt. 8 kilometer ten noorden van het knooppunt ligt de stad Harlingen.

Configuratie

Het knooppunt heeft een geïntegreerde afrit en is vormgegeven als een soort sterknooppunt, maar lijkt meer op drie splitsingen die weer samenkomen. In het midden van het knooppunt staat een wegrestaurant. De A7 is de doorgaande verbinding op het knooppunt; de N31 is een 2x2 autoweg naar Harlingen. Het knooppunt kenmerkt zich door de zeer lange verbindingswegen; zo is de verbindingsweg vanaf Harlingen richting Sneek meer dan 2 kilometer lang. Direct naast het knooppunt ligt de Waddenzee, maar daar is vanaf de snelweg niets van te zien door de aanwezigheid van de zeedijk. Direct na het knooppunt begint de Afsluitdijk richting het zuidwesten. Het knooppunt ligt op zeeniveau.

Geschiedenis

Reeds op 25 september 1933 opende de enkelbaans weg over de Afsluitdijk en op 19 februari 1938 opende de weg vanaf de Afsluitdijk naar Harkezijl. Op 4 juni 1969 volgde de tweede rijbaan op de Afsluitdijk. Op 13 juni 1975 volgde het deel vanaf de Afsluitdijk tot knooppunt Zurich. Op 6 november van dat jaar opende de A7 tussen knooppunt Zurich en Wons[1]. Enkele weken later, op 3 december 1975, opende de A31 tussen het knooppunt Zurich en het toenmalige kruispunt Zurich. Hoewel het knooppunt eind 1975 opengesteld was in alle richtingen volgde de officiële opening pas in 1976. Destijds werd het bekend als het knooppunt Kop Afsluitdijk.[2]

Tussen 2002 en 2007 zijn procedures gevolgd om de N31 op te waarderen naar een 2x2 autoweg. Die autoweg opende op 9 februari 2009. Alleen het knooppunt zelf heeft vanaf dat moment nog een autosnelwegstatus; de oude A31 tussen het knooppunt Zurich en het voormalige kruispunt Zurich is de autoweg N31 geworden, waarmee het knooppunt Zurich feitelijk geen knooppunt tussen twee autosnelwegen meer is.

Toekomst

Er zijn geen plannen om het knooppunt of de aansluitende wegvakken aan te passen. In 1974 is weliswaar een tracébesluit vastgesteld om de A31 tussen Zurich en Midlum over een nieuw tracé aan te leggen, maar deze zijn nooit uitgevoerd en er zijn geen plannen dit alsnog te doen.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012
NLA007.svg Den Oever - Knooppuntsymbool.svg Zurich 18.000 19.500
NLA007.svg Knooppuntsymbool.svg Zurich - Witmarsum 16.100 15.100
NLN031.svg Knooppuntsymbool.svg Zurich - Kimswerd 12.100 13.200

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich