Knooppuntachtige aansluiting

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een knooppuntachtige aansluiting is een aansluiting van een niet-autosnelweg op een autosnelweg die volledig conflictvrij is uitgevoerd. Daarmee onderscheidt een dergelijke aansluiting zich van een reguliere afrit -die worden uitgevoerd met conflicten- en lijkt zij juist meer op een knooppunt. Knooppunten dienen immers conflictvrij te zijn. Het logische gevolg is dat een knooppuntachtige afrit beter doorstroomt dan een reguliere afrit. Wel vergt een knooppuntachtige aansluiting meer ruimte op zowel de autosnelweg als op de kruisende route.

Knooppuntachtige aansluitingen komen in Nederland weinig voor. De oudste zijn de knooppunten Ten Esschen en Bocholtz op de A76. Beide aansluitingen zijn met de N281. Deze route is zelf als substandaard snelweg uitgevoerd, zodat het voor de hand lag om de aansluiting als knooppuntachtige afrit uit te voeren. Een nieuwere knooppuntachtige afrit is de aansluiting van de N31 op de A7 bij Ureterp en de aansluiting met de N33 op de A7 (Knooppunt Zuidbroek). De A37 heeft een als knooppunt uitgevoerde aansluiting met de N34 (Knooppunt Holsloot) en de A58 heeft ook een als knooppunt uitgevoerde aansluiting met de N62 (Knooppunt Stelleplas). Er is ook een knooppuntachtige afrit (Knooppunt Gooimeer) op de locatie van de vroegere aansluiting Almere Stad-West, waar de A6 de N702 kruist.

In de Nederlandse bewegwijzering worden knooppuntachtige aansluitingen niet gelijk behandeld. De genoemde aansluitingen op de A76 en Knooppunt Holsloot worden als knooppunt behandeld, hebben dus een knooppunt-bord en worden niet genummerd. Bij Ureterp hebben beide verbindingen in de knooppuntachtige aansluiting een eigen afritnummer (30 respectievelijk 30a) en ontbreekt een knooppunt-bord.

In Duitsland worden knooppuntachtige aansluitingen dikwijls bewegwijzerd met een knooppunt-symbool. Evenals "echte" knooppunten in Duitsland zijn zij in de afritnummering geïntegreerd.