Knoten Bruck an der Mur

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bruck an der Mur
Knoten Bruck an der Mur.png
Kruisende wegen S6 AT.svgS35 AT.svg
Type spaghetti
Opengesteld 1983

Het Knoten Bruck an der Mur is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij het stadje Bruck an der Mur in de staat Steiermark. Hier kruist de S6 de S35.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Bruck an der Mur dat direct ten noorden van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het Knoten Bruck an der Mur.

Het knooppunt is vrij complex vormgegeven doordat er een afrit naar Bruck an der Mur in geïntegreerd is. Het heeft kenmerken van een turbineknooppunt, maar ook van een sterknooppunt. Het kan derhalve beschouwd worden als een spaghetti. De S6 vormt de doorgaande richting, de 2x2 hoofdrijbaan gaat over het derde niveau. De S35 begint hier en verloopt over het eerste niveau. De afrit leidt naar de B116, die met 4 rijstroken is uitgebouwd en ook een ongelijkvloerse kruising kent. Door het knooppunt verlopen ook twee spoorlijnen en de S6 gaat ten noorden ervan over de rivier de Mur. Het knooppunt ligt op circa 480 meter boven zeeniveau in een bergachtige omgeving. De bergen zijn bebost en niet zo hoog, tot circa 1.300 meter in de nabije omgeving.

Geschiedenis

Wanneer het knooppunt exact is opengesteld is niet bekend, maar waarschijnlijk tegelijkertijd met de iets noordelijker gelegen Tanzenbergtunnel die op 14 november 1983 is opengesteld voor het verkeer.[1] De S35 is zelf veel later opengesteld, maar het knooppunt zelf bestond al. Op 29 mei 2010 is het laatste deel van de S35 iets zuidelijker bij Pernegg opengesteld.[2]

In 2012-2013 is het ongelijkvloerse kruispunt tussen de Leobener Straße en de Wiener Straße / Europabrücke omgebouwd tot turborotonde, de eerste van Steiermark. Het eigenlijke Knoten Bruck an der Mur is ongewijzigd gebleven.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 23.200 voertuigen over de S6 ten oosten van het knooppunt en 15.300 voertuigen ten westen ervan. Het dichtstbijzijnde telpunt van de S35 ligt bij Röthelstein en telt 15.700 voertuigen per etmaal.[3] Aangenomen mag worden dat een aanzienlijk deel van het verkeer in de omgeving een herkomst of bestemming heeft in Bruck an der Mur. Sinds de voltooiing van de S35 in 2010 zal de intensiteit verder toenemen, daar de S6-S36 vanaf Wien naar Graz een interessant alternatief voor de A2 is geworden.

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt