Knoten Bruckneudorf

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bruckneudorf
Knoten Bruckneudorf.png
Kruisende wegen A4 AT.svgA6 AT.svg
Type trompet
Opengesteld 2007

Het Knoten Bruckneudorf is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij Bruck an der Leitha in de staat Burgenland. Hier splitst de A6 van de A4 af. Het is het oostelijkste knooppunt van Oostenrijk.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar Bruckneudorf, een klein dorpje dat tegenover Bruck an der Leitha ligt, dat wat groter is. Vanwege de staatsgrens tussen Burgenland en Niederösterreich is waarschijnlijk voor het kleinere Bruckneudorf gekozen, omdat dat in dezelfde staat ligt als het knooppunt. Bruck an der Leitha ligt in Niederösterreich.

Configuratie

Het Knoten Bruckneudorf vanaf de A4.

Het knooppunt is een voorbeeld van een regulier trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A4 van Wien naar Budapest de hoofdrichting vormt en de A6 naar Bratislava hier begint. Het knooppunt ligt op circa 150 meter boven zeeniveau in een open en licht glooiend gebied. De staatsgrens tussen het Burgenland en Niederösterreich ligt slechts één kilometer naar het noorden en wordt gevormd door het riviertje de Leitha. Het knooppunt ligt op zo'n 20 kilometer van zowel de grens met Slowakije als met Hongarije.

Geschiedenis

De A4 is op 31 oktober 1991 opengesteld tussen Bruck an der Leitha en Neusiedl,[1] en was één van de oudere transitroutes naar de ex-communistische landen in Centraal- Europa. Daar Hongarije al in de jaren 90 een belangrijk vakantieland was, werd de A4 al vanaf het begin frequent bereden, met name in de zomer. De bouw van de A6 naar Bratislava liet langer op zich wachten, alhoewel eind jaren 90 aan Slowaakse zijde de D4 reeds werd opengesteld. Vanaf 1995 begon men met het plannen van de A6 als Nordostautobahn, maar de opening liet tot 19 november 2007 op zich wachten, waarmee het knooppunt vanaf dat moment een feit was.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 49.200 voertuigen over de A4 ten noorden van het knooppunt en 50.200 voertuigen ten zuiden ervan over de A4. De A6 verwerkte in 2009 17.900 voertuigen per etmaal.[2]

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt