Knoten Graz-Ost

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Graz-Ost
Knoten Graz-Ost.png
Kruisende wegen A2 AT.svg
Type hybride
Opengesteld 1970

Het Knoten Graz-Ost is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij de stad Graz in de staat Steiermark. Hier kruist de A2 een zubringer.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Graz, de tweede grootste stad van Oostenrijk.

Configuratie

Het Knoten Graz-Ost.

Het knooppunt is vormgegeven als een hybride vorm, met turbinebogen, klaverlussen en een rotonde. De A2 van Wien naar Klagenfurt vormt de doorgaande richting. De Zubringer is een korte snelweg tot in Graz die nog twee ongelijkvloerse kruisingen telt. De A2 telt 2x3 rijstroken ten westen en oosten van het knooppunt, de Zubringer telt 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt circa 350 meter boven zeeniveau, in een vrij vlak gebied, maar er zijn lage heuvels naar het oosten. Naast het knooppunt staat de enorme fabriek van Puch.

Geschiedenis

Op 2 september 1970 werden zowel de A2 tussen Raaba en het knoten Graz-Ost geopend, als de zubringer tot aan de Messendorferstraße. Op 1 december 1973 werd de A2 verder langs Graz opengesteld tot Mooskirchen.[1] In 2013 is het knooppunt omgebouwd van trompet tot hybride vorm met meer aansluitingen naar het onderliggend wegennet. Dit project was op 2 december 2013 voltooid.[2]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 58.400 voertuigen over de A2 ten oosten van het knooppunt en 65.900 voertuigen ten westen ervan.[3] Van de zubringer zijn geen intensiteiten bekend.

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt