Knoten Graz-West

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Graz-West
Knoten Graz-West.png
Kruisende wegen A2 AT.svgA9 AT.svg
Type vlinderdas
Opengesteld 1973

Het Knoten Graz-West is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij de stad Graz in de staat Steiermark. Hier kruist de A2 de A9.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Graz, de tweede grootste stad van Oostenrijk en hoofdstad van Steiermark.

Configuratie

Het Knoten Graz-West vanaf het noorden.

Het knooppunt is vormgegeven als een vlinderdas, een vrij ongebruikelijk knooppunttype. De A2 vormt de oost-westverbinding vanaf Wien naar Klagenfurt, terwijl de A9 vanaf Graz naar Maribor in Slovenië loopt. De verbinding vanaf Graz naar Wien en vanaf Maribor naar Klagenfurt verlopen via de krappere lussen, de overige verbindingen zijn gestroomlijnd. Drie van de vier aansluitende takken tellen 2x3 rijstroken, namelijk de beide kanten van de A2 en de A9 langs Graz. Alleen de A9 naar het zuiden telt 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt op circa 340 meter boven zeeniveau, in een brede vallei. Naar het westen liggen lage beboste heuvels.

Geschiedenis

Op 1 december 1973 openden zowel de A2 vanaf het knoten Graz-Ost naar Mooskirchen als de A9 vanaf Graz tot aan het knoten Graz-West. In 1974 en 1975 is de A9 tussen het knoten Graz-West en Wildon in twee fases opengesteld, eerst één rijbaan, later een tweede. Op 15 november 1975 was het knooppunt volledig. De A9 is een belangrijke transitroute voor gastarbeiders vanuit de Balkan en Turkije richting Duitsland.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 65.900 voertuigen over de A2 ten oosten van het knooppunt en 39.900 voertuigen ten westen ervan. De A9 verwerkt 68.900 voertuigen ten noorden van het knooppunt en 42.500 voertuigen ten zuiden ervan.[1] Gezien de beschikbare capaciteit van 2x3 rijstroken op de A2 en de A9 ten noorden van het knooppunt, doen zich geen fileproblemen voor rond het knooppunt.

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt