Knoten Haid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Haid
Knoten Haid.png
Kruisende wegen A1 AT.svgA25 AT.svg
Type trompet
Opengesteld 1976

Het Knoten Haid is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij Traun in de staat Oberösterreich. Hier splitst de A25 van de A1 af.

Naamgeving

Haid is de naam van een dorpje dat 5 kilometer ten noordwesten van het knooppunt ligt. Vreemd genoeg zijn er geen namen van grotere plaatsen dichterbij gebruikt, mogelijk om verwarring met een afrit te voorkomen.

Configuratie

Het Knoten Haid.

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, waarbij de 2x3 A1 de doorgaande richting vormt van Wien naar Salzburg. De A25 splitst af richting Wels en is onderdeel van de transitroute naar het midden- en noorden van Duitsland. Het knooppunt ligt op circa 280 meter boven zeeniveau, vlakbij de rivier de Donau. In de omgeving liggen diverse kleine dorpjes. Traun is een nabijgelegen grotere plaats en op 10 kilometer afstand ligt de grote stad Linz.

Geschiedenis

De A1 is op 3 december 1958 opengesteld tussen Ennsdorf en Sattledt, en geldt als één van de oudste snelwegen van Oostenrijk. Halverwege de jaren 60 was de gehele A1 tussen Wien en Salzburg gereed. De A25 liet wat langer op zich wachten, en is op 25 augustus 1976 opengesteld tussen het Knoten Haid en Wels-Ost. Dit was het eerste deel van de A25 wat opengesteld werd. In 1982 was ook de A25 gereed. Het knooppunt is dus in 1976 opengesteld.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 95.000 voertuigen over de A1 ten oosten van het knooppunt en 43.300 voertuigen ten westen ervan.[2] Er is dus een sterke afslaande beweging op het knooppunt, mede doordat Wels nog een vrij grote plaats is en de A25 de voornaamste doorgaande route naar Duitsland is.

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt