Knoten Linz

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Linz
Knoten Linz.png
Kruisende wegen A1 AT.svgA7 AT.svg
Type halfturbine
Opengesteld 1964

Het Knoten Linz is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij de stad Linz in de staat Oberösterreich. Hier begint de A7 op de A1.

Naamgeving

Het Knoten Linz is naar de stad Linz genaamd, één van de grootste steden van Oostenrijk.

Configuratie

Het Knoten Linz vanuit het westen.

Het knooppunt is een voorbeeld van een standaard half turbineknooppunt, met rechtstreekse bogen voor afslaand verkeer van en naar de A7. De A1 telt 2x3 rijstroken en vormt de doorgaande verbinding. De A7 telt 2x2 rijstroken en loopt noordwaarts naar Linz. Het knooppunt ligt circa 270 meter boven zeeniveau, bij het dorp Freindorf. De omgeving is glooiend met wat bos, maar niet overheersend.

Geschiedenis

De A1 is ter plekke op 3 december 1958 opengesteld, tussen Ennsdorf en Sattledt over 43 kilometer. De aansluitende A7 volgde een paar jaar later, op 24 oktober 1964 tussen het Knoten Linz en Linz-Salzburgerstraße over 4 kilometer. Het Knoten Linz is hiermee één van de oudste knooppunten van Oostenrijk.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 76.500 voertuigen over de A1 ten oosten van het knooppunt en 97.800 voertuigen over de A1 ten westen van het knooppunt. Ten noorden van het knooppunt is niet direct een telpunt gelegen, het eerste telpunt ligt 5 kilometer ten noorden van het knooppun tussen Linz-Salzburgerstraße en Linz-Mulderstraße. Hier reden in 2009 102.200 voertuigen per etmaal.[2] Het knooppunt is hiermee het drukste buiten de regio Wien.

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt