Knoten Oberinntal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Oberinntal
Knoten Oberinntal.png
Kruisende wegen A12 AT.svg
Type aangepast trompet
Opengesteld 2000

Het Knoten Oberinntal is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij de stad Landeck in Tirol. Hier kruist de A12 een zubringer die door de Landecker Tunnel loopt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dal waar het doorheen loopt, het Oberinntal. Naast het knooppunt stroomt de rivier de Inn.

Configuratie

Het Knoten Oberinntal.

Het knooppunt is vormgegeven als een aangepast trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A12 de doorgaande richting vormt vanaf Innsbruck richting Bregenz. De enkelbaans zubringer voert door de 6.955 meter lange Landecker Tunnel. Met een korte tunnel loopt de B171 onder het knooppunt door. Ten zuiden van het knooppunt stroomt de rivier de Inn. Het knooppunt ligt op circa 770 meter boven zeeniveau, in een zeer bergachtige omgeving, direct rondom het knooppunt zijn de bergen tot 2.600 meter hoog. Het stadje Landeck ligt 4 kilometer naar het zuidwesten.

Geschiedenis

Op 5 juli 1984 opende de A12 tussen Schönwies en het Oberinntal, op 1 april 1986 volgde het deel tot Zams, tevens het westelijke einde van de A12. Op 24 juni 2000 werd de Landecker Tunnel in gebruik genomen, inclusief het Knoten Oberinntal.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 22.100 voertuigen over de A12 ten oosten van het knooppunt.[2]

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt