Knoten Peggau

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Knoten Peggau-Deutschfeistritz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Peggau-

Deutschfeistritz

Knoten Peggau.png
Kruisende wegen A9 AT.svgS35 AT.svg
Type splitsing+afrit
Opengesteld 1986

Het Knoten Peggau-Deutschfeistritz, kortweg Knoten Peggau, is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij Peggau in de staat Steiermark. Hier eindigt de S35 op de A9.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de dorpen Peggau en Deutschfeistritz, die langs de rivier de Mur liggen ten noorden van het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt zelf is feitelijk een splitsing, waarbij men niet vanaf Wels richting Bruck an der Mur kan en vice versa, maar hiervoor zijn alternatieve routes in de vorm van de noordelijker S6 beschikbaar. De A9 vormt de doorgaande richting en voert ten noorden van het knooppunt door de Schartnerkogeltunnel. In het knooppunt is een afrit verwerkt in de vorm van een halfklaverblad. De rivier de Mur stroomt onder het knooppunt door. Het knooppunt ligt op circa 400 meter boven zeeniveau in bergachtig gebied zonder echt hoge toppen.

Geschiedenis

Op 11 augustus 1976 opende de A9 tussen het Knoten Sankt Michael en de afrit Deutschfeistritz, inclusief de Gleinalmtunnel. Op 29 juni 1983 opende de A9 verder zuidelijk tot aan Gratkom. Op 5 december 1986 opende de S35 tussen Peggau en het Knoten Deutschfeistritz. Sinds de completering van de S6 en S35 is deze route interessant voor verkeer van Wien naar Graz.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 22.300 voertuigen ten noorden en 34.800 voertuigen ten zuiden van het Knoten Peggau. Van de S35 is maar één telpunt bekend, bij Röthelstein, met 21.800 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt