Knoten Pongau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Pongau
Knoten Pongau.png
Kruisende wegen A10 AT.svg
Type splitsing
Opengesteld 1986

Het Knoten Pongau is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij Bischofshofen in de staat Salzburg. Hier kruist de A10 een zubringer.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de streek Pongau. Veel dorpen in de omgeving hebben ook de toevoeging "im Pongau".

Configuratie

Het knooppunt heeft een opvallende vormgeving, en bestaat uit een dubbele splitsing, waarbij alle verbindingen wel mogelijk zijn. Beide splitsingen liggen ongeveer anderhalve kilometer uit elkaar. De A10 vormt de doorgaande verbinding met 2x2 rijstroken vanaf Salzburg naar Villach. De zubringer is een vierstrooks ongelijkvloerse weg langs Bischofshofen. Het knooppunt ligt circa 680 meter boven zeeniveau in een bergachtige omgeving. Men heeft uitzicht op mooie bergpanorama's.

Geschiedenis

In twee fases is de A10 opengesteld tussen Werfen en Bischofshofen-Ost, welke beiden in 1979 zijn opengesteld. Eerst de eerste rijbaan op 30 juni en de tweede op 25 oktober van dat jaar. De zubringer langs Bischofshofen is in 1986 opengesteld voor het verkeer.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 33.700 voertuigen ten noorden en 28.100 voertuigen ten zuiden van het knooppunt.[2] Van de zubringer zijn geen intensiteiten bekend.

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt