Knoten Prater

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Prater
Knoten Prater.png
Kruisende wegen A4 AT.svg A23 AT.svg
Type klaverblad
Opengesteld 1978

Het Knoten Prater, of het Knoten Wien-Prater is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen in de hoofdstad Wien. Hier kruist de A4 de A23. Het is één van de drukste knooppunten van het land.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadspark Prater van de hoofdstad Wien.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klavermolen, met de bijzonderheid dat in de middenberm van de A4 een zijtak van de rivier de Donau stroomt. Het knooppunt is derhalve in tweeën gesplitst. De A4 begint hier en telt 2x2 rijstroken. De A23 is de bypass van Wien en telt 2x4 rijstroken. Het knooppunt ligt op circa 160 meter boven zeeniveau, met de wijken van Wien naar het zuiden en het grote beboste stadspark Wiener Prater naar het noorden en oosten.

Geschiedenis

De A23 is de oudere van de twee snelwegen, maar de aanlegtijd ontloopt elkaar niet veel. Op 22 december 1970 opende de A23 tussen het Wiener Prater en het Knoten Kaisermühlen, inclusief de brug over de Donau. Op 22 december 1977, dus exact 7 jaar later, opende de A23 zuidwaarts tot aan de aansluiting Landstraße. Op 25 mei 1978 opende de A4 tussen het Knoten Prater en de aansluiting Simmeringer Lände.[1] Het knooppunt was oorspronkelijk een klaverblad.

Tussen 2014 en 2017 is het knooppunt significant gereconstrueerd. De configuratie is toen gewijzigd van een klaverblad naar een klavermolen met directe verbindingswegen voor linksafslaande verbindingen. Bij het nieuwe knooppunt zijn de verkeersstromen ontvlochten en zijn nieuwe bruggen over het Donaukanal aangelegd. Twee klaverlussen zijn vervallen en het centrale kunstwerk van de A23 over het Donaukanal is ook vervangen. De werkzaamheden kostten € 71 miljoen en zijn tussen maart 2014 en begin 2017 uitgevoerd.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen intensiteiten van de A4 direct ten oosten van het knooppunt bekend. 12 kilometer verderop, bij Schwechat, rijden 88.600 voertuigen per etmaal. De A23 is de drukste snelweg van Oostenrijk en verwerkt 187.400 voertuigen ten zuiden en 194.200 voertuigen ten noorden van het knooppunt.[2]

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt