Knoten Spittal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spittal
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 1973

Het Knoten Spittal, soms ook het Knoten Spittal-Milstätter See is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij Spittal an der Drau in de staat Kärnten. Hier kruist de A10 een zubringer.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Spittal an der Drau, dat ten zuiden van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverturbine, met de bijzonderheid dat men op de A10 links moet uitvoegen om de turbinebogen te nemen. Deze turbinebogen verwerken het verkeer van Villach naar Lienz en van Salzburg naar Spittal. De A10 vormt de doorgaande route en telt 2x2 rijstroken. De zubringer is een korte oost-westroute van een paar kilometer tussen Lendorf en Seebach en is eveneens met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Het knooppunt ligt op circa 620 meter boven zeeniveau, in een breed dal met hoge bergen rondom.

Geschiedenis

Op 30 juni 1973 opende de A10 tussen het Knoten Spittal en Spittal an der Drau-Ost. Tevens opende de zubringer, toen nog S40 en Lurnfelder Schnellstraße genaamd, op dezelfde dag. Het knooppunt werd op 2 juli 1976 volledig toen ook de A10 ten noorden van het knooppunt werd opengesteld tussen Gmünd en het Knoten Spittal. Het is onduidelijk of het ooit voorzien was dat de zubringer westwaarts naar Lienz doorgetrokken zou moeten worden. Lienz is de belangrijkste plaats die niet aan een autosnelweg ligt.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 21.300 voertuigen ter hoogte van Spittal an der Drau.[1]

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt