Knoten Wels

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Wels
Knoten Wels.png
Kruisende wegen A8 AT.svgA25 AT.svg
Type half-stack
Opengesteld 1987

Het Knoten Wels is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij de stad Wels in de staat Oberösterreich. Hier kruist de A8 de A25. Het is een belangrijk splitsingspunt voor lange-afstandsverkeer.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Wels dat ten zuidoosten van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt met zeer lange verbindingswegen, de langste is 1800 meter lang. De A8-A25 vanaf Passau naar Linz vormt de doorgaande verbinding, het verkeer dat de A8 wil volgen moet afslaan volgens het TOTSO-principe. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. De A8 komt vanaf Passau en loopt richting Graz, terwijl de A25 uit Linz hier eindigt en onderdeel is van de transitroute van Duitsland naar Wien en Hongarije. Het knooppunt ligt op circa 320 meter boven zeeniveau in open en vrij vlak gebied.

Geschiedenis

Het beginpunt van de A25 bij Wels.

Op 27 augustus 1982 werd zowel de A25 als de A8 opengesteld tussen Wels-Nord en Pichl. De aansluitende A8 langs Wels opende op 30 juni 1987 voor het verkeer, tot aan Wels-West. Hiermee was het knooppunt vrij snel, maar ook relatief laat gereed.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 17.800 voertuigen over de A8 ten zuiden en 45.600 voertuigen over de A8 ten westen van het knooppunt. Tevens reden er 49.900 voertuigen over de A25 ten oosten van het knooppunt.[1]

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt