Kobe - Awaji - Naruto Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E28
Begin Kobe
Einde Naruto
Lengte 89 km
Route
Sanyo Expressway branch

1 Kobe-nishi

2 Route 7 布施畑 JCT

3 Route 5 Tarumi JCT

Akashi-Kaikyo Bridge

4 Awaji

5 Higashiura

6 Hokudan

7 Ichinomiya-Tsuna

8 Sumoto

9 Mihara

10 Minami-Awaji

Onaruto Bridge

11 Naruto-kita

12 Naruto

Takamatsu Expressway

De Kobe - Awaji - Nartuo Expressway (Japans: 神戸淡路鳴門自動車道, Kōbe-Awaji-Naruto Jidōsha-dō), genummerd als de E28, is een expressway in Japan. De snelweg vormt een verbinding tussen de Sanyo Expressway in Kobe met de Takamatsu Expressway bij Naruto. De snelweg verbindt de eilanden Honshu, Awaji en Shikoku met elkaar. In de snelweg bevindt zich de langste hangbrug ter wereld, de Akashi-Kaikyo Bridge bij Kobe. De snelweg is in totaal 89 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de westkant van de grote stad Kobe, waar een aftakking van de Sanyo Expressway overgaat in de Kobe - Awaji - Naruto Expressway. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert zuidwaarts door het dichtbebouwde westen van Kobe. De snelweg heeft twee knooppunten met routes van de Hanshin Expressway, namelijk de Route 7 en de Route 5, beiden oost-westroutes door Kobe. Men gaat dan door een tunnel, waarna men via de immense Akashi-Kaikyo Bridge de zeestraat Akashi oversteekt naar het eiland Awaji.

Zuidelijker volgt de route over het eiland Awaji, die het leeuwendeel van de totale lengte van de snelweg uitmaakt. De snelweg telt 2x2 rijstroken en bedient diverse plaatsen op Awaji, veelal kleine steden, Awaji is vrij dunbevolkt vergeleken met de regio Osaka. Tussen het eiland Awaji en het eiland Shikoku bevindt zich de Onaruto Bridge, een wat kleinere hangbrug, waarna de snelweg bij Naruto overgaat in de Takamatsu Expressway die naar de westelijke delen van Shikoku loopt.

Geschiedenis

Zie ook Honshū-Shikoku Bridge Project.

In 1970 werd de Honshu-Shikoku Bridge Authority opgericht, die als taak had de bouw van vaste oeververbindingen tussen beide eilanden te overzien. In 1976 werd begonnen met de bouw van de Onaruto Bridge tussen de eilanden Awaji en Shikoku, en in 1985 worden de eerste delen van de snelweg geopend, inclusief de Onaruto Bridge. In 1986 werd begonnen met de bouw van de veel grotere Akashi-Kaikyo Bridge, die naar 12 jaar bouwtijd in 1998 werd opengesteld, waarmee de gehele snelweg ook voltooid was.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Ichinomiya-Tsuna IC Sumoto IC 12 km 08-06-1985
Minami-Awaji Naruto-kita IC 7 km 08-06-1985
Naruto-kita IC Naruto IC 7 km 23-05-1987
Kobe-nishi IC Ichinomiya-Tsuna IC 43 km 05-04-1998
Sumoto IC Minami-Awaji IC 19 km 05-04-1998

Bruggen

Akashi-Kaikyō Bridge

De Akashi-Kaikyo Bridge.

Zie ook Akashi Kaikyō Bridge.

De Akashi-Kaikyō Bridge is de grootste hangbrug ter wereld. De aanleg begon in 1986 en de brug werd na 12 jaar in 1998 opengesteld. De aanleg van de Akashi-Kaikyō Bridge viel samen met de aanleg van de snelweg door het westen van de stad Kobe. De brug telt 2x3 rijstroken, maar was oorspronkelijk gepland als een gemixte spoor/wegbrug. De pylonen zijn 282,8 meter hoog, en de hoofdoverspanning bedraagt maarliefst 1.991 meter. De totale lengte is 3,9 kilometer. De vrije onderdoorgang is bijna 66 meter. De tolkosten voor de brug bedragen ¥ 2.300, of circa € 22. De aanlegkosten bedroegen zo'n ¥ 500 miljard, of circa € 4,7 miljard.

Ōnaruto Bridge

De Onaruto Bridge.

Zie ook Ōnaruto Bridge.

Wat minder bekend is de Ōnaruto Bridge, die de eilanden Awaji en Shikoku verbindt. Deze hangbrug telt 2x2 rijstroken en is tussen 1978 en 1985 aangelegd. Deze brug heeft een hoofdoverspanning van 876 meter, en een vrije onderdoorgang van 41 meter. De totale lengte bedraagt 1,6 kilometer. De brug rust met zijn brugpijlers op twee rotseilanden vanwege de extreem sterke stroming in deze zeestraat, de Naruto Whirlpool genoemd. De Onaruto Bridge heeft geen aparte tol, maar is onderdeel van de gewone tolweg.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 12.000 voertuigen door het westen van Kobe en 30.000 voertuigen over de Akashi-Kaikyo Bridge. Over het eiland Awaji rijden 23.000 voertuigen, iets dalend naar 21.000 voertuigen op de Onaruto Bridge. 18.000 voetuigen rijden door naar de Takamatsu Expressway.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is 100 km/h door het westen van Kobe en 80 km/h over de Akashi-Kaikyo Bridge, en deels 80 en deels 100 km/h over het eiland Awaji. Over de Onaruto Bridge geldt een maximumsnelheid van 70 km/h. De rest door Naruto heeft een maximumsnelheid van 80 km/h.

Referenties


Expressways in Japan

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshiTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo