Motorvejkryds Kolding

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kolding)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Kolding
Kolding.png
Kruisende wegen E20-DK.svg E45-DK.svg
Type splitsing
Opengesteld 1980

Het motorvejkryds Kolding is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een splitsing. Hier komen de E20 en E45 samen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Kolding dat ten zuidwesten van het knooppunt ligt. Het is één van twee knooppunten die naar de stad is vernoemd, het andere is het motorvejkryds Kolding-Vest.

Configuratie

Het motorvejkryds Kolding is vormgegeven als een splitsing, zonder een prominente hoofdrichting, alle richtingen zijn gelijkwaardig. Het is één van drie splitsingsknooppunten ten noordoosten van Kolding. De E20 komt vanuit Esbjerg en is rond Kolding met de E45 dubbelgenummerd en telt soms een derde kruipstrook. De 2x2 E20 verloopt oostwaarts naar Odense en København, terwijl de 2x2 E45 noordwaarts loopt naar Århus. Het knooppunt ligt in licht heuvelachtig gebied op circa 57 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1970 werd de Kleine Beltbrug opengesteld, evenals de E20 tussen Bramdrupdam en Nørre Aaby. Sprake van een knooppunt was er 10 jaar later, toen in 1980 de E45 werd opengesteld tussen Vejle-Syd en Kolding. Het knooppunt is sindsdien niet significant meer aangepast.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 63.700 voertuigen over de E20/E45 ten westen van het knooppunt, wat splitst naar 34.900 voertuigen op de E20 en 28.800 voertuigen op de E45.[1]

Congestie

De samenvoeging van de E20 en E45 richting zuiden/westen is een structureel knelpunt. Verkeer moet hier vanaf 4 rijstroken naar 2 rijstroken via de typische Deense samenvoeging als een dubbele taper.

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel