Fjørtoftfjordtunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kongsnestunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fjørtoftfjordtunnelen
Kruist Fjørtoftfjord
Lengte 3.680 meter
Openstelling 16-06-2022
Intensiteit
Locatie kaart

De Fjørtoftfjordtunnel (Noors: Fjørtoftfjordtunnelen) is een onderzeetunnel in Noorwegen, gelegen in Møre og Romsdal, ten noorden van Ålesund.

Kenmerken

Het ontwerp van de Fjørtoftfjordtunnel.

De Fjørtoftfjordtunnel verbindt de eilanden Fjørtofta en Harøya, onder het Fjørtoftfjord door. De enkelbuizige tunnel is 3,7 kilometer lang en is onderdeel van de Nordøyvegen, een vaste oeververbinding met een serie tunnels en bruggen in de gemeente Haram, die uit enkele eilanden bestaat. Deze verbinding geeft toegang vanaf de eilanden naar Brattvåg en via een omweg naar Ålesund. Zuidelijker liggen al drie andere zeetunnels, de Nordøyvegen zal er nog eens drie tellen, waarvan de Fjørtoftfjordtunnel de kortste is. De tunnel gaat 118 meter onder zeeniveau. De tunnel heeft ook minder afstand tussen de zeebodem en de tunnel dan gebruikelijk. Normaal is de eis dat dit minimaal 50 meter bedraagt, maar er mag vanaf geweken worden, het dunste deel tussen de zeebodem en de tunnel bedraagt 25 meter. De tunnels zijn gelegen in de fylkesvei 659.

Geschiedenis

De bouw van Nordøyvegen begon in september 2017, maar de bouw lag enige tijd stil vanwege oplopende kosten en een gewijzigd ontwerp. In mei 2019 begon het uitboren van de tunnel.[1] De tunneldoorslag volgde op 20 april 2021.[2][3] De tunnel is op 16 juni 2022 voor het verkeer geopend.[4]

Zie ook

Het project Nordøyvegen omvat de volgende bruggen en tunnels;

brug/tunnel lengte
Nogvafjordtunnel 5.730 m
Fjørtoftfjordtunnel 3.680 m
Haramsfjordtunnel 3.505 m
Lepsøybrug 800 m

Referenties